Gemeenteraad wil geen hoge bebouwing langs N206

bouwen n Knelpunten zijn er, maar wethouder Klaas Jan van der Bent ziet vooral 'interessante kansen' voor woningbouw op het voormalige vliegkamp. Dat zei hij vorige week donderdag in de gemeenteraad waar gesproken werd over de 'stedenbouwkundige uitgangspunten startlocatie Valkenburg'.

Een van de knelpunten is het parkeren. Daar spraken de raadsfracties vorige maand al hun zorgen over uit. 'Wij ondersteunen van harte de ambitie autoluw, maar dat hoeft niet bij voorbaat door verlaging van de parkeernorm', aldus Ton de Vries van de ChristenUnie vorige week.

Bebouwingsdichtheid

D66 denkt er ook zo over. GemeenteBelangen is blij met de keuze voor autoluw. 'Alsof het uit ons verkiezingsprogramma komt', zegt René Slootweg. 'In de nota van uitgangspunten staat wat we willen bereiken en niet hoe. Laat de ontwerpers met goede oplossingen komen voor het parkeren', reageert de wethouder. Ander knelpunt is de dichtheid van de bebouwing. 'Wij willen geen hoge flats langs de N206', meldt Adger van Helden (CDA). Daar sluit de PvdA zich bij aan. 'Wij vrezen dat de bebouwing naar de N206 wordt gedrukt', zegt Dick van Wielink van die partij. Hij vraagt zich eveneens af, hoe de relatie groen en dichtheid eruit ziet. 'Dichtheid kan mijn inziens alleen door in de hoogte te bouwen en dat is strijdig met het gewenste groen.' 'Wat mij betreft, komt er helemaal geen hoogbouw. Of allemaal gebouwen van tien hoog. Groen is ook mogelijk in hoogbouw', reageert Nico van Hoogdalem (VVD). SGP deelt de zorgen over parkeren en dichtheid. 'Maar het positieve overheerst', meldt Dirk Remmelzwaal. Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) is ook positief. 'Het ziet er geweldig goed uit.'

Afwegen

De wethouder erkent het knelpunt over dichtheid en groen. 'Aan de ene kant wil je geen hoge bebouwing langs de N206, maar je wilt mensen dicht bij een openbaar vervoer halte. We zullen afwegingen moeten maken. Als raad is het belangrijk om te zeggen wat u wilt. En dat scherp meegeven.' DURF vraagt zich af hoe de burgerparticipatie vorm wordt gegeven. Hart Voor Katwijk pleit onder meer voor een openbare school in de nieuwe wijk. Wethouder Van der Bent geeft aan, dat er gewerkt wordt aan een plan voor participatie.

Besluit

Volgende week donderdag neemt de raad een definitief besluit over de 'uitgangspunten startlocatie Valkenburg'.