Expositie Topstukken Pieter Groen

Kunst n De hele maand juni worden in de hal van het gemeentehuis van Katwijk topstukken geƫxposeerd van leerlingen uit alle jaarlagen van MAVO, HAVO en VWO van Pieter Groen.

De officiƫle opening van deze expositie is vandaag. Het vak Tekenen wordt op Pieter Groen gegeven in klas 1 t/m 3 aan alle leerlingen. Vanaf klas 3-mavo en vanaf klas 4-havo en 5-vwo is Tekenen een keuzevak en kan het gekozen worden als examenvak.

Tijdens deze lessen zijn de leerlingen veel praktisch bezig met tekenen. Leren tekenen is leren kijken. Door te tekenen wordt de greep op de werkelijkheid ontwikkeld. Leerlingen ontdekken al doende hoe je een stukje van de wereld ziet of kunt zien.

Beschouwen

Naast het zelf tekenen wordt er ook gekeken naar beelden. Leerlingen kijken naar hun eigen werk en het werk van kunstenaars. Maar ook naar beeldmateriaal uit de ons omringende wereld zoals bijvoorbeeld de media.

Verschillende thema's uit de beeldende kunst worden tijdens de lessen behandeld. Bij het kijken proberen de leerlingen te begrijpen waarom en hoe iemand het beeld heeft gemaakt. Dergelijk kijken heet 'beschouwen'. De theorie die met het bekijken van beelden te maken heeft, zie je ook terug in de praktijkopdrachten.

Thema's

In de werkstukken op de expositie laten leerlingen zien hoe zij een thema beeldend uitgewerkt hebben. Enkele thema's zijn: "Wildlife" , "Toekomstgebouw" en "Stilleven". Aan de eindwerkstukken is een proces van onderzoek en schetsen vooraf gegaan. In dit proces zochten de leerlingen naar de beste oplossingen ten aanzien van voorstelling, beeldaspecten, materialen en technieken om zodoende de door hun gekozen inhoud zo goed mogelijk over te brengen op de beschouwer. Nieuwsgierig hoe dat gelukt is? Kom dan de topstukken bewonderen tussen 7 en 29 juni in de hal van het Gemeentehuis in Katwijk.