Dirk van Belen en Kor Kleijwegt zijn druk met de voorbereidingen voor de Paardenmarkt. | Foto: PvK.
Dirk van Belen en Kor Kleijwegt zijn druk met de voorbereidingen voor de Paardenmarkt. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

In de ban van Paardenmarkt

Traditie n De traditionele jaarlijkse Paardenmarkt staat weer voor de deur. Een evenement waar de Rijnsburgers weer naar uitkijken. De scholen zijn dicht en het dorp loopt uit.

Door Piet van Kampen

De voorbereidingen zijn getroffen en slechts het weer kan spelbreker zijn. Daar gaan Kor Kleijwegt, voorzitter van het Paardencomité en Dirk van Belen, coördinator evenementen gemeente Katwijk niet van uit.

De beide heren zijn er klaar voor. Zij praten honderd uit en leven naar de happening toe. 'Het wordt weer een volksfeest', voorspelt Kleijwegt met een brede glimlach. De voorzitter van het Paardenmarktcomité is optimist want de voorbereidingen zijn op een oor na gevild. 'Ja er komt heel wat voor kijken. Vergunningen aanvragen, alles met de vele vrijwilligers regelen en contacten met de gemeente voor diverse faciliteiten', somt hij een paar tijdrovende zaken uit de losse pols op. 'Daarom zit Dirk van Belen er ook bij', knipoogt hij naar de man die namens de gemeente Katwijk de coördinator bij de praktische uitvoering van de festiviteiten heeft. Van Belen: 'De gemeente faciliteert een aantal zaken zoals bijvoorbeeld het regelen van de dranghekken. In samenspraak met Kor bereiden wij alles tot in de puntjes voor', verzekert hij.

Volksfeest

Kleijwegt beschrijft de Paardenmarkt als het feest van elkaar ontmoeten. Een volksfeest. De dag wordt 's morgens geopend bij de 'Willem de Klinkbrug' en daarna kan de handel met paarden beginnen. Weliswaar is de handel in vergelijking met vroeger wat terug gelopen en heeft het feest de overhand genomen, maar het blijft een traditie. 'Het wordt weer een dag voor elk wat wils', weet Kleijwegt. Een braderie met 100 kramen, drie dagen lang kermis. Er zijn ook nieuwe onderdelen in het programma opgenomen en dat is een klimwand en ook komen er drie shantykoren zingen', licht hij een tipje van de feestsluier op. Ook de vlietcruise staat weer op de feestkalender. Kleijwegt laat niet na om alle sponsors te bedanken die ook dit jaar hun steentje weer bijdragen om er een prachtig feest van te maken. Het volledige programma staat in het boekje dat huis-aan-huis wordt bezorgd.