Afbeelding
Foto: pr

Huysch ter Dyck

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Simon en José Mulder wonen alweer twaalf jaar in hun huis op de Dijk, dat ze Huysch ter Dyck genoemd hebben. Ik kwam Simon tegen en begon over m'n zoektocht naar de herkomst van huisnamen. Hij ging gelijk enthousiast vertellen.

't Witte Hek

"Mijn ouders, Tonny en Adri Mulder, woonden aan de Rijnsburgerweg op nummer 86b. Dat was praktisch, want het was naast hun bedrijf. Hun huis heette 't Witte Hek. Het schijnt namelijk dat lang geleden op die plek een voetbalveld van 'Rijnsburgsche Boys' was met een groot wit hek als afscheiding. Er was niets over dat deed denken aan het speelveld of het hek, maar m'n ouders wilden de herinnering hoog houden en noemden het huis daarom zo. Later betrokken José en ik die woning. Toen we verhuisden naar de Dijk, haalden we het naambord van het huis af." Terwijl Simon verder vertelt, blijkt dat het naambord nog in zijn bezit is. Hij stelt voor om het op te zoeken en voor de gelegenheid weer even op te hangen. Zo gezegd, zo gedaan.

Oud of nieuw?

En dan nu Huysch ter Dyck. Dit huis aan de Oegstgeesterweg is gebouwd op de plaats van een vervallen boerderij. In eerste instantie hadden de Mulders een heel ander huis in gedachten. Dat is niet doorgegaan vanwege de regelgeving. De kavel is scheef en desondanks moest in elk geval één muur parallel lopen met de weg. Vandaar dat ze opnieuw om de tafel gingen zitten. En zo is het huidige huis tot stand gekomen; een huis in oude stijl. Elk detail is goed uitgewerkt. Zelfs de ramen zijn gemaakt op de ouderwetse manier om het zo authentiek mogelijk te laten lijken. Dat is overigens goed gelukt, want regelmatig zijn mensen verbaasd dat het huis pas twaalf jaar oud is!

Simon en José wilden hun nieuwe huis ook graag een naam geven. Die was al snel gevonden. Het huis staat op de Dijk en lijkt er al minstens honderd jaar te staan. Wat is dan toepasselijker om het huis een naam te geven die in de oude spelling is geschreven?! Huysch ter Dyck was geboren.

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com. Groetjes van Agnes.