New York

Al zoveel over gehoord en gelezen en op dit moment verblijf ik een aantal dagen in New York, the city that never sleeps. NY, een stad waar altijd wel iets is te doen, en je dus niet hoeft te vervelen. Voor het eerst op vakantie heb ik geen boeken meegenomen. Na bijna 9 uur vliegen arriveren we op JFK airport, en hebben we vrij snel onze bagage. Van te voren hebben we een shuttle geregeld, een busje die je met meerdere personen deelt. Je gaat dan wel langs diverse hotels om andere passagiers af te zetten. Tijdens deze rit zie je direct iets van de stad. Het tijdsverschil tussen Nederland en New York is 6 uur (6 uur vroeger) dus lijkt het net of de reis maar drie uur heeft geduurd. De eerste indruk van deze eerste sightseeing is overweldigend. Wat een hoge gebouwen, kleurrijke gevels waarop veel reclame pronkt, brede straten, en een georganiseerde drukte. Aangekomen bij ons hotel ergens op Manhattan, frissen we ons even op. Doen onze wandelschoenen aan en gaan naar buiten. Ons avontuur gaat beginnen. Het hotel ligt tussen de wijken Little Italy, Chinatown, Soho en Lower East Side. We struinen door de straten, bekijken winkels en ontdekken een bakkerij waar we de volgende ochtend ons eerste ontbijt gaan nuttigen. Die dag bezoeken we Ellis Island, bekend als immigratie-eiland en het Vrijheidsbeeld. Heel imposant. Maar wat is er niet imposant in New York. We verbazen ons regelmatig over deze stad, die het beeld van de Amerikaanse droom weergeeft. Op een van de avonden gaan we naar de musical 'The Phantom of the opera' in het Majestic Theatre op Broadway. Zo gaaf om hier te zijn. Gelukkig hadden we in Nederland de kaartjes voor deze voorstelling al gekocht. Want eenmaal op Broadway wordt de keus om een show te kiezen je heel moeilijk gemaakt. Overal proberen flikkerende neonlichten de tientallen voorstellingen aan de man te brengen.

Indrukwekkend is het bezoek aan herdenkingsplek Ground Zero waar nu de Freedom Tower en het 9/11 Memorial is gevestigd. Met een boottocht over de rivier de Hudson bekijken we de New York skyline. Op een van de avonden dompelen we ons onder in de drukte van Times Square. En ook hier kijken we onze ogen uit. Een heel andere ervaring is de fietstocht door Central Park. Het is het bekendste park van New York en heeft een oppervlakte van 341 hectare. Een oase van rust zonder toeterende yellow cabs en volle metro's. Onze Nederlandse gids vertelt ons dat Central Park jaarlijks 25 miljoen bezoekers heeft en daarmee het meest bezochte park is in de Verenigde Staten. Een ander bijzondere trip die we hebben gemaakt is en Gospeltour door Brooklyn en het bijwonen van een gospel mis. Opvallend was e puurheid van deze mensen hoe zij zingend hun geloof uitten.

Onze stedentrip naar New York zit er weer op. En ik kan het iedereen aanbevelen. Regel na afloop nog wel een paar extra vrije dagen, zodat je kunt bijkomen van alle indrukken én het tijdsverschil.

Houdoe