Schrijfavond Amnesty International

Vrijdagavond n 1 juni wordt van 19 tot 20 uur aan de leestafel van "De Burgt" een schrijfavond gehouden van Amnesty International.

Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. De brieven gaan deze keer naar Rusland, Maleisië en Egypte. Dit is de laatste schrijfavond voor de zomervakantie.

In Rusland had de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov kritiek op de bezetting van de Krim. Daarvoor kreeg hij een buitensporig hoge gevangenisstraf. Het gaat inmiddels erg slecht met zijn gezondheid. Oleg Sentsov protesteerde eind 2013 tegen de Russische inname van de Krim, waar hij vandaan komt. De Russische autoriteiten bliezen het protest enorm op en beschuldigden Sentsov zelfs van terroristische activiteiten. Na een showproces besloot de rechter in augustus 2015 dat hij voor twintig jaar de gevangenis in moest.

In Maleisië kreeg Hoo Yew Wah in 2011 de doodstraf opgelegd omdat hij 180 gram drugs in zijn bezit had. Hij was twintig toen hij werd opgepakt en zit inmiddels al dertien jaar achter tralies. De rechter oordeelde dat hij in drugs handelde en legde automatisch de doodstraf op. Hoo Yew Wah ging in hoger beroep, maar dit werd afgewezen. In 2014 vroeg hij de sultan om pardon. Zijn verzoek is nog altijd in behandeling.

Egypte pakte mensenrechtenactivist Ezzat Ghoniem en drie journalisten en een advocaat op. De aanklachten tegen hen zijn verzonnen. De vijf mannen worden beschuldigd van lidmaatschap van een verboden groep, het verspreiden van vals nieuws en het geven van valse informatie aan internationale instanties.

Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (4020815). Via dit adres en telefoonnummer kunt u zich ook opgeven als u volgend jaar maart wilt meewerken aan de huis-aan-huis collecte.