Inmiddels is gestart met de sloop van woningen van fase 1. | Foto: CvdS.
Inmiddels is gestart met de sloop van woningen van fase 1. | Foto: CvdS. Foto:

Huurdersbelangen maakt 'verlanglijstje' voor nieuwe prestatieafspraken alvast bekend

n Er zijn grote uitdagingen op het gebied van woningbouw en -renovatie

Wonen n Voorzitter Cees Oostindie van Stichting Huurdersbelangen Duinstreek heeft het Katwijkse woonlijstje van de huurdersorganisatie voor de nieuwe prestatieafspraken tussen gemeente, wooncorporatie Dunavie en de SHD bekend gemaakt.

'Natuurlijk gelden de huidige prestatieafspraken tot en met 2019, maar met de komst van een nieuw college van B&W is het goed om ieder al te laten lezen wat onze grootste wensen voor de Katwijkse huurders van Dunavie zijn.'

De in juni 2016 door Dunavie, gemeente Katwijk en SHD ondertekende prestatieafspraken hebben een doorlooptijd tot 1 januari 2020. Van wat daar is afgesproken en vastgelegd, kan alleen worden afgeweken met instemming van alle drie de ondertekenaars. Oostindie: 'Daarom doen we met dit lijstje een schot voor de boeg, want we staan in Katwijk voor grote uitdagingen op het gebied van woningbouw en -renovatie. Wij zien met de SHD hier zeker grote mogelijkheden.'

woningvoorraad aanpakken

Oostindie: 'Het is belangrijk om allereerst de bestaande woningvoorraad van Dunavie, waar 72% van voor 1970 dateert, grondig aan te pakken. Het door Katwijkse huurders opgebrachte geld moet voor deze grootschalige herstructurering worden ingezet. Daar hebben deze huurders meer dan recht op. Dat is voor de SHD veel belangrijker dan de bouw van bijvoorbeeld dure nieuwbouwwoningen op locatie Valkenburg. En met 25% van de Katwijkse Dunavie-huurders onder de armoedegrens ziet de SHD dat keiharde feit gewoon vertaald in meer betaalbare huurwoningen en een gematigd huurbeleid voor deze doelgroep'.

'We waren voor het eerst betrokken bij het opstellen van de prestatieafspraken, wat best een heel moeizaam proces was. Het zou goed zijn als we deze keer met de huurders nog meer mee kunnen denken en er ook echt rekening met ons wordt gehouden. We zullen als SHD er alles op inzetten om het sociale gezicht van Dunavie naar echte acties te vertalen. En daar heeft het gemeentebestuur ook een zware verantwoordelijkheid.'

Sloop woningen

Inmiddels heeft Dunavie een start gemaakt met de sloop van de woningen aan de P. van Saxenstraat en Kanaalstraat. Na de sloop worden hier energiezuinige huurwoningen (35) en koopwoningen (10) gebouwd. De bouw van nul-op-de-meter woningen doet Dunavie niet alleen om ervaringen op te doen voor het realiseren van deze woningen in de toekomst. Woningcorporaties hebben doelen te behalen op gebied van Duurzaamheid. Dunavie is daarin ambitieus en wil dat hun woningen in 2020 gemiddeld Energielabel B hebben.

Ook heeft Dunavie besloten 72 woningen aan het Noordeinde, Petronella van Saxenstraat, Burgemeester Meijboomstraat en Stephana van Rossumstraat (fase 2)te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Dit zijn eengezinswoningen die gebouwd zijn in de jaren 1935 tot 1937. Onderzoek heeft aangetoond dat het renoveren van de woningen niet meer tot de gewenste kwaliteit leidt die Dunavie nastreeft. Er zijn veel technische klachten, de woningen leveren beperkt woongenot (tocht, (geluids-)isolatie, vochtklachten) en de mogelijkheden voor renovatie zijn zeer beperkt. Op aanwijzing van de Erfgoedcommissie is een uitzondering gemaakt voor twee blokken met elk drie woningen aan de Burgemeester Meijboomstraat. Deze woningen worden niet gesloopt, maar ingrijpend gerenoveerd. Op de plek van de gesloopte woningen bouwt Dunavie circa 90 tot 95 nieuwbouwwoningen terug.

Het bouwverkeer voor de sloop als de bouw komt via de route Sandtlaan, Langevaart, Katwijkwerweg en Kanaalstraat. Er is een tijdelijke ontheffing verleend voor het opheffen van het eenrichtingsverkeer van het laatste stukje Kanaalstraat. De route wordt via borden aangegeven.