Riesling staat in alle Duitse wijngebieden aangeplant. | Foto: Lars Daniëls MV
Riesling staat in alle Duitse wijngebieden aangeplant. | Foto: Lars Daniëls MV Foto: Lars Daniëls MV

Riesling

Chardonnay n Sauvignon Blanc en Riesling zijn de bekendste witte druivenrassen waar wijn van gemaakt wordt.

De eerste twee zijn algemeen bekend, maar de wijnen van de Riesling zijn minder bekend.

Tijdens de RieslingWeeks, van 1 tot en met 17 juni, staat in veel restaurants, cafés en wijnwinkels Riesling centraal. Volkomen terecht dat deze druif twee weken de aandacht krijgt!

Riesling is in de wijngaard een lastige druif: de druif rijpt laat in het seizoen, verlangt de best denkbare locaties, wil goede beschutting en eist veel zon. De lange rijping zorgt er voor dat de zuren afgebouwd worden en de aroma's tot volledige ontwikkeling komen. En aromatisch is deze koning onder de witte druiven zeker. Geuren van perzik, citroen, limoen, en tropisch fruit, acaciahoning, hooi, munt, ananas, viooltjes, amandel, petroleum en boenwas, je kunt ze allemaal in Rieslings tegenkomen.

De ligging van de wijngaard om Riesling te verbouwen is belangrijk. Riesling geeft de voorkeur aan steile, stenige hellingen langs rivieren. De reflectie van de zon op het water en de expositie ten opzichte van de zon is daar het beste. In de stenige bodem wordt de zonnewarmte gedurende de dag opgeslagen. Daar kunnen de druivenstokken in koude nachten van profiteren. Afhankelijk van de bodem geeft Riesling heel verschillende wijnen. Druiven op een leisteenbodem (Grauschiefer, Blauschiefer of Rotschiefer) geven de wijn een uniek mineraal karakter.

Rieslingwijnen kunnen door het hoge zuurgehalte goed ouderen. Frisse jonge Rieslings geuren naar tropisch- of citrusfruit, bij de oude Rieslings kan de 'petrol' de geur van fruit overheersen.

In Duitsland vind je veel soorten prachtige Rieslings. Van droog tot zoet, van jong tot oud, van elegant tot stoer en alles daar tussenin. Riesling staat in alle Duitse wijngebieden aangeplant. Je vindt de meeste Riesling-wijngaarden in de Moezel, de Pfalz en Rheinhessen. In de Rheingau is het de belangrijkste druivensoort.

Wil je meer weten en proeven van deze mooie wijn? Tijdens de RieslingWeeks zijn er bij diverse restaurants arrangementen samengesteld met Duitse wijnen. Meer informatie kunt u vinden op www.heerlijk.nl/rieslingweeks.

In het najaar gaat er weer een cursus van start voor wie meer van wijn wil weten en proeven. Heeft u belangstelling, stuur dan een mail naar linda@deoudekeuken.com.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken cursuslocatie voor wijncursussen. Restaurant op afspraak Katwijkerweg 16. www.deoudekeuken.com

Afbeelding