Stress en burnout

Een beetje gezonde stress is heel goed.

Een beetje spanning zorgt ervoor dat het lichaam er klaar voor is om in actie te komen. Het zorgt ervoor dat wij alert zijn en helder kunnen denken. Denk bijvoorbeeld aan de stress die u voelt voor een examen of als u zich moet haasten om de bus te halen.

Helaas kan stress in sommige gevallen ook ongezond zijn. Stress en burnout zijn de meest voorkomende ziekten op de werkvloer. Van een burnout spreekt men als iemand zich emotioneel uitgeput voelt en daardoor ook niet meer goed kan functioneren op het werk of in het dagelijkse leven.

De meeste stress wordt veroorzaakt door onder andere dood van een partner, echtscheiding, ontslag en pensioen. Als u een stressreactie heeft gehad, moet het lichaam daarvan kunnen herstellen. Hoe heviger de reactie geweest is, des te meer tijd het lichaam nodig heeft om hiervan te herstellen.

Als u regelmatig veel stressmomenten heeft en weinig tijd om hiervan te herstellen, dan stapelt de stress zich als het ware op. Er is sprake van ongezonde stress als de balans tussen stress en rust kwijt is. In eerste instantie hebben we niet door dat deze balans verstoord is. We hebben dan verminderde prestaties op het werk, prikkelbaarheid, slecht slapen en vergeetachtigheid.

U kunt zelf stress verminderen door een aantal zaken in het oog te houden:

* Zorg voor voldoende rustmomenten op het werk

* Drie keer per week redelijk intensief sporten helpt om te ontspannen

* Ontspanningsoefeningen helpen tegen gespannen spieren

* Stel doelen die haalbaar en realistisch zijn en probeer de lat niet te hoog te leggen

Wilt u meer weten over stress en burnout? Bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9 bent u van hart welkom.