Big brother

Ik sta er soms versteld van hoe snel men weet waar je op internet mee bezig bent. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar je volgende vakantiebestemming. Ga ik vervolgens naar mijn Facebook account, krijg ik vrijwel direct iets te lezen over hotels, of trips in die betreffende omgeving. Maar daar komt vanaf morgen verandering in. Want dan is de nieuwe wet op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

Met deze nieuwe wet krijgen mensen meer mogelijkheden om voor zichzelf op te komen bij de verwerking van hun gegevens. Een belangrijk onderdeel is dat er nu voorwaarden zijn voor organisaties om geldige toestemming te krijgen van mensen om hun persoonsgegevens te verwerken. Deze organisaties moeten kunnen bewijzen dat zij, bij gebruik hiervan, toestemming hebben gekregen van de betreffende persoon.

Iedereen heeft nu al het recht om een organisatie te vragen hun persoonsgegevens te verwijderen. Maar vanaf morgen kan men ook eisen dat de organisatie de verwijdering doorgeeft aan alle andere organisaties die deze gegevens van deze organisatie hebben gekregen. Een ander belangrijk voordeel is dat men het recht heeft om van een organisatie hun persoonsgegevens in een standaardformaat te ontvangen. Met een moeilijk woord heet dit 'recht op dataportabiliteit'. Op deze manier kunnen zij hun gegevens makkelijk doorgeven aan een andere leverancier van dezelfde soort dienst. Bij misbruik ontvangen bedrijven en organisaties hoge boetes.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geldt niet voor politie en justitie. Daarvoor geldt 'de Richtlijn gegevensbescherming politie en justitie'. Hieronder vallen ook de taken ter bescherming van de openbare veiligheid. Voor andere taken van politie en justitie is de AVG wel weer van toepassing. Bijvoorbeeld bij de verwerking van personeelsgegevens.

Voor opsporingsdiensten zoals de politie gelden er speciale regels omdat zij de taak hebben om de openbare veiligheid te bewaken en strafbare feiten op te sporen. Zij hebben daarom speciale bevoegdheden nodig om die taken uit te kunnen voeren. Tegelijkertijd verwerken opsporingsdiensten hele gevoelige persoonsgegevens van mensen voor het publieke belang van de criminaliteitsbestrijding. Het is daarom extra belangrijk dat opsporingsdiensten de grondrechten van burgers, zoals het recht op privacy, goed bewaken.

Of we als gewone burger iets van deze veranderingen zullen merken, ik betwijfel het. Belangrijk is om zelf ook alert te blijven aan wie en hoe je je persoonlijke gegevens verstrekt.

Houdoe.