Afbeelding
Foto: pr

500 handtekeningen kinderpardon

Internetactie n 'We doen een oproep om op te staan voor de vierhonderd kinderen in Nederland die na vijf jaar of langer hier uitgezet dreigen te worden.'

Dat is waar Frank van Delft en Martin Noort zich sterk voor maken in het actiecomité Katwijk Kinderpardon. En zij niet alleen, werd vorige week donderdag duidelijk.

Van Delft en Noort zijn met Katwijk Kinderpardon een internetactie gestart, die aansluit bij het landelijke initiatief www.zezijnalthuis.nl. De initiatiefnemers stellen, dat de ruim vierhonderd kinderen die met uitzetten bedreigd worden, al thuis zijn. In Nederland waar zij al jaren geworteld zijn.

In Katwijk, waar een asielzoekerscentrum gevestigd is die dient als terugkeerlocatie, waren vorige week zo'n vijfhonderd handtekeningen verzameld. Die handtekeningen boden Van Delft en Noort vorige week donderdag aan de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Wouter Jan Vroegindeweij aan. Dat gebeurde in het bijzijn van veel betrokkenen en raadsleden.

Van Delft vroeg de gemeenteraad om 'gezamenlijk op te staan voor de kinderen in het azc'.

Lees verder op pagina 5.

'Het gaat om kinderen die hier op school zitten, die hier voetballen of basketballen. Kinderen met examenstress. Kinderen die grappen maken. Kinderen die dromen over wat ze later willen worden. Maar ook kinderen die bang zijn, dat ze weg moeten. Kinderen die de dupe worden van eindeloos procederen.'

Er is in 2012 een Kinderpardon-regeling gekomen, maar Van Delft en Noort geven aan, dat het vrijwel onmogelijk is om aan alle regels te voldoen. Dat lukt slechts twee procent. 'De meeste afwijzingen komen door het meewerk-criterium. Dat is zo rigoureus en eigenlijk onhaalbaar.' Reden voor het merendeel van de afwijzingen: 'niet voldoende meewerken aan de terugkeer'. Paradoxaal.

Motie gemeenteraad

Het actiecomité werd op zijn wenken bediend. Diezelfde avond sprak de gemeenteraad over Kinderpardon-actie.

In de motie van de CU wordt onder meer verwezen naar het asielzoekerscentrum (azc) in Katwijk. 'De kinderen in het AZC gaan naar school en sportverenigingen in Katwijk en doen hier ook vriendjes op en zijn dus geworteld in de gemeenschap. Voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, is het van groot belang dat zij hier mogen blijven, omdat het thuis van deze kinderen in Nederland ligt.'

'Kijk kritisch met je hart. Ik hoop op raad brede ondersteuning', prijst Atie Kuijt-van den Oever van de CU de motie aan.

Die hoop wordt meteen de grond ingeboord door Toon Stegmann van de VVD. 'Wij steunen de motie niet.'

Stegmann stelt, dat het om mensen gaat die 'in principe Nederland moeten verlaten'. Hij vraagt zich eveneens af, wie eigenlijk verantwoordelijk is voor de lange procedures. 'Advocaten die rekken?'

Hart Voor Katwijk stemt ook tegen.

Worsteling

Voor DURF en SGP blijkt de motie een worsteling te zijn. Sonny Spek van Durf: 'Het is een lastig onderwerp, maar toch hebben we besloten om tegen te stemmen'. Volgens Spek wordt het 'rekken van asielprocedures hiermee beloond'.

'Het is een moeilijk onderwerp', erkent Dirk Remmelzwaal van de SGP, die eveneens tegen stemt. 'Het probleem is, dat procedures lang duren, maar dat ligt niet altijd aan de overheid. Die vertraging komt ook door de betrokkenen zelf.'

De gemeenteraad schaarde zich later op deze avond in meerderheid achter de motie 'kinderpardon' van de ChristenUnie (CU). De motie werd aangenomen met 18 stemmen voor (CU, CDA, D66, GemeenteBelangen, KiesKatwijk en PvdA) en 13 stemmen tegen (DURF, Hart Voor Katwijk, SGP en VVD.

De staatssecretaris wordt opgeroepen zich in te zetten voor een 'efficiënte procedure zodat deze binnen vijf jaar is afgerond'. Die oproep wordt inmiddels gedaan door meer dan honderd gemeenten.