Vrije speelavonden bij de Rijnsburgse Bridgeclub

Inloopdrives n De laatste competieronde van Bridgeclub Rijnsburg zit erop.

Vanaf deze week worden elke dinsdagavond inloopdrives gespeeld. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met de informele sfeer op deze club. Als paar kun je tot 19.15 uur je aanmelden in de Petronellazaal van de Burgt. Als enkele speler graag maandagavond voor 19.00 uur aanmelden bij Rina Bijleveld: rinabijleveld@gmail.com of telefoon 071-4022346. Er wordt dan geprobeerd voor een medespeler te zorgen. De uitslag van de laatste competitie in de A-lijn is: Rina Bijleveld & Gerda van Wincoop:58,88%, Cees de Mooy & Jos Schilder:54,77 en Irene Coopmans & Adrie Plugge:53,84. In de B-lijn: Pieta Prudon & Monique Veeningen: 51,98%, Ton de Leeuw & Arie Zwaal: 51,86%, Marja de Best & Nel Smittenaar:51,04%. Allen gefeliciteerd.


'Wij vliegen ons leefklimaat aan flarden'

overlast n Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest organiseert een duurzaamheidscafé over vliegen.

"Omdat de gevolgen van het vliegverkeer de grenzen van onze leefomgeving ver overschrijden, in letterlijke en figuurlijke zin, nodigen wij iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp van harte uit voor deze avond", aldus de organisatie.
Drie sprekers zullen 'het vliegen' vanuit verschillende invalshoeken benaderen.

Paul Peeters van het NHTV Breda Centre for Sustainability, Tourism and Transport zal de resultaten van zijn promotieonderzoek naar de effecten van de luchtvaart op het klimaat presenteren. Hij heeft een groot aantal groeiscenario's van de luchtvaart en het toerisme doorgerekend op de toename van de CO2-emissie en de mogelijkheden om die te verminderen.

Matt Poelmans, lid van de bewonersdelegatie in de Omgevingsraad Schiphol zal bezoekers informeren over de groeiplannen van Schiphol en de gevolgen wat betreft, geluid, fijnstof en veiligheid. Zij overwegen naast overleg ook acties te voeren om de luchthaven en de overheid te dwingen hun afspraken na te komen.

Wim Dechering zal laten zien hoe de banen van het vliegverkeer boven onze regio lopen en hoe het staat met de metingen en welke afspraken er zijn wat betreft vlieghoogte en geluid.

Woensdag 30 mei, 20.00 uur. Duinzigtcollege Wijttenbachweg 23. Vrije toegang.


Bewonersorganisaties rond de zes luchthavens verenigen zich

overlast n Bewonersorganisaties rond de zes Nederlandse luchthavens hebben het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) opgericht. Zij vinden dat de groei van de luchtvaart in Nederland moet stoppen.

De regering moet zorgen voor forse afname van hinder als gevolg van luchtvaart en prioriteit geven aan de bescherming van milieu, gezondheid en klimaat, aldus de organisatie. "Net als alle ondernemingen in Nederland, moeten ook luchtvaartmaatschappijen hun CO2-uitstoot terugdringen", stellen zij. "Op vliegtickets en vliegtuigbrandstof moeten met spoed dezelfde belastingen geheven worden als bij andere vormen van vervoer zoals trein, bus en auto. En in het kader van de internationale bereikbaarheid moeten comfortabele treinverbindingen tegen concurrerende prijzen een prominente plaats krijgen, zodat veel korte Europese vluchten kunnen vervallen."
Voor heel Nederland geldt dat omwonenden van vliegvelden zich grote zorgen maken over de steeds hogere CO2-uitstoot van de luchtvaart die een toenemende bedreiging vormt voor het klimaat.
Om aan de zorgen uiting te geven en op te roepen tot een ander beleid, houdt het LBBL, in samenwerking met milieuorganisaties, op 23 juni een Landelijk Protest Luchtvaartgroei in steden verspreid door het land. Na het zomerreces zullen de verenigde bewonersgroepen eisen en voorstellen presenteren aan regering en parlement.


Lava op velden van Rijnsburgse Boys

Sportpark n Middelmors in Rijnsburg, thuisbasis van Rijnburgse Boys (RBB), krijgt twee zogenaamde lavavelden.

De velden 1 en 2 worden vervangen door een natuurgrasveld met lavaondergrond. De gemeenteraad stelde daar vorige week donderdag 265.450 euro voor beschikbaar. Dat bedrag ligt een stuk lager dan de 540.000 euro die in het Meerjaren Investerings Programma van de gemeente is opgenomen voor vervanging van o.a. veld 2 van RBB. Dat veld zou kunstgras krijgen, maar door alle discussies over mogelijke gezondheidsrisico's van rubbergranulaat, werd dat uitgesteld. RBB gaat nu voor een natuurgrasveld met lavaondergrond, dat zorgt voor betere afwatering en meer 'bespeelbare uren'. Zo'n veld is goedkoper dan een kunstgrasveld.