Rommelmarkt

kerk n De Gereformeerde kerk 'De Goede Herder' aan de Hoofdstraat houdt op vrijdag 1 juni de jaarlijkse grote rommelmarkt. Van 10.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom.

Het aanbod spullen is enorm: meubelen, boeken, kleding, speelgoed, serviesgoed, witgoed, tuinspullen en nog veel meer. Ook is er een aanbod van nieuwe spullen en antiek. Tevens kunt u lootjes kopen voor de loterij waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Verder kunt u in ons restaurant terecht voor een kopje koffie, thee of fris met taart, cake en snoep, maar ook voor een heerlijke lunch. Alle inkomsten zijn bestemd voor het goede doel: 50 % van de opbrengst is bestemd voor het KIA-project: Stop kinderarbeid in Mali. De andere 50% is bestemd voor het opknappen van de hal van de kerk. Kom gezellig langs en verbaast u over het grote aanbod.


400.000 kub zand er bij

Strand n De Katwijkse kust verliest structureel meer zand dan dat erbij komt. Dat komt, omdat de zee meer zand afvoert dan aanvoert. Rijkswaterstaat zorgt met zijn programma Kustlijnzorg voor het aanvullen van het verlies van zand door zandsuppleties uit te voeren. Voor het voorjaar 2019 staat een suppletie van 400.000 kubieke meter zand gepland voor de Katwijkse kust.

De kust van Katwijk is in 2014 versterkt met een 'dijk in duin'- constructie. Het strand en de ondiepe vooroever is daardoor zo'n 90 m zeewaarts opgeschoven. Het voorziene gevolg van deze versterkingswijze is dat er langere tijd - naar verwachting minimaal 20 jaar - sprake is van sterke erosie van strand en vooroever.

Er is een directe relatie tussen het aanwezige zandvolume voor de kust en de veiligheid van die nieuwe waterkering. Bestrijding van erosie is daarom essentieel, maakt Rijkswaterstaat duidelijk. De suppletie van 400 ton zand over een lengte van ongeveer twee kilometer voor de kust van Katwijk is daarom noodzakelijk. Dat zijn 40 miljoen emmers.

Die zandstorting houdt rekening met de nieuwe basiskustlijn met een verwachte levensduur van vier tot vijf jaar. Katwijk heeft Rijkswaterstaat laten weten dat het liever geen zandsuppletie heeft in de toeristische maanden juli en augustus. De rijksdienst heeft dat toegezegd. Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat suppletie naar verwachting in de eerste helft van 2019 wordt gedaan, maar niet in de maanden juli en augustus. De uitvoerder van de suppletie geeft zes weken van tevoren aan, wanneer de strandsuppletie plaatsvindt.

Er wordt jaarlijks vanuit het suppletieprogramma 2016-2019 van Rijkswaterstaat zo'n 7 miljoen kub zand op de kust aangebracht om Nederland te beschermen tegen de zee. Dat is minder zand dan eerder gepland. In 2012-2015 werd gemiddeld 12 miljoen kub per jaar gesuppleerd. Dat komt volgens de rijksdienst o.a. door de hoeveelheid zand die de laatste jaren extra in het kustsysteem is aangebracht, zoals de Zandmotor bij Ter Heijde en zandige kustversterkingen als de Hondsbossche Duinen.