Meer aandacht voor Stichting Hartekind is nodig. | Foto: pr.
Meer aandacht voor Stichting Hartekind is nodig. | Foto: pr. Foto: pr

Robbert Judels betrokken bij Stichting Hartekind

n Aandacht voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen

Doel n Inmiddels weer enkele weken geleden heeft Robbert Judels, werkzaam bij Vianen Flower Export, als vader van een hartpatiëntje een bijeenkomst in Corpus Oegstgeest gehouden. Robbert is zeer betrokken bij Stichting Hartekind.

Robbert kijkt terug op een zeer interessante bijeenkomst waarbij futuroloog Prof. dr. Wim de Ridder en Dr. A.A.W. Roest, kinderarts en cardioloog als boeiende sprekers te gast waren.

'De doelen zijn behaald, namelijk meer bekendheid voor het werk van Stichting Hartekind en geld inzamelen voor het wetenschappelijk onderzoek dat de stichting Hartekind verricht', laat Robbert weten.

Kansen

Jaarlijks worden er 1.500 kinderen in Nederland geboren met een aangeboren hartafwijking. Ongeveer twee-derde van deze kinderen moet vlak na hun geboorte een zware openhartoperatie of hartkatheterisatie ondergaan om te overleven. En is de hartafwijking ernstig dan is één operatie vaak niet genoeg. Bovendien is na de operatie het kinderhart nog niet normaal en hebben de kinderen vaak veel beperkingen en een kortere levensverwachting.

Betere overlevingskansen voor Hartekinderen

Vijftig jaar geleden overleed maar liefst 75% van de kinderen met een aangeboren hartafwijking. Vandaag de dag zijn dit er in Nederland nog ongeveer 150 per jaar. Maar dit zijn er nog steeds 150 te veel.

Stichting Hartekind is het enige goede doel in Nederland die zich uitsluitend inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. Hun doelstellingen zijn betere overlevingskansen voor Hartekinderen en het verbeteren van de dagelijkse kwaliteit van leven.

Naamsbekendheid

Maar daarnaast is het belangrijk dat de problematiek van aangeboren hartafwijkingen bij kinderen bekendheid krijgt. Het is goed dat mensen bekend worden met deze 'onzichtbare ziekte' en dat de Stichting Hartekind ook meer bekendheid krijgt. Op deze manier hoopt Robbert Judels een antwoord te krijgen op de vraag: 'Hoe gaat het straks met jullie zoon Nik?' Een vraag die vele ouders voor hun 'harte-kinderen' hebben. Maar . . . elk antwoord is onzeker en best ingewikkeld.

Robbert kreeg voor zijn actie enorm veel hulp.

Zo heeft een transportbedrijf, die veel rijdt voor Vianen Flower Export, de achterkant van hun vrachtwagen gesierd met een enorme foto van de poster van Stichting Hartekind. Er kon een mooi bedrag van € 12.192,56 aan de Stichting Hartekind worden overgemaakt, waarvoor namens alle Hartekinderen 'heel hartelijk dank'.