De Pleisterplaats, Hoofdstraat 56 in Valkenburg. | Foto: pr.
De Pleisterplaats, Hoofdstraat 56 in Valkenburg. | Foto: pr. Foto: pr

Pleisterplaats

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Voormalig huisarts Van Delft uit Valkenburg belt me op. Er staat een naam op zijn huis en hij wil er graag over vertellen. O jee… Eigenlijk was ik van plan om alleen Rijnsburgse Huisnamen te beschrijven, maar het is natuurlijk wel heel leuk dat iemand uit zichzelf contact opneemt!

Ik moest er even over nadenken, maar besloot uiteindelijk om bij de heer Van Delft op de thee te gaan. Gelukkig maar, want het was aangenaam verpozen in het Valkenburgse.

Dubbele betekenis

De heer Van Delft heeft een zeer respectabele leeftijd bereikt. Daar is echter niets van te merken: hij is energiek en steekt vol enthousiasme van wal.

"Een oom van mij had een huis in het Drentse Anholt. Dat heette het Olde Posthuus en was een aanlegplaats voor postkoetsen. Ik vond dat als kleine jongen heel bijzonder en heb dat altijd onthouden. In 1964 ben ik in Valkenburg begonnen als huisarts. We woonden zo'n zes jaar aan de Hoofdstraat 14-16 en wonen sinds 5 december 1970 hier op nummer 56. Mijn vrouw en ik wilden ons huis graag een naam geven en ik legde de link met het huis van die oom. Dat was net als ons huis een plek waar iedereen welkom is: een pleisterplaats!

In Van Dale staat als definitie van pleisterplaats 'een plaats waar men korte tijd rust houdt'. En er hebben natuurlijk heel wat patiënten korte tijd rust bij ons gehouden, want de praktijk was aan huis. Daarom kozen we voor de naam 'Pleisterplaats'. De dubbele betekenis ervan zal niemand ontgaan. Als huisarts plaats je dikwijls letterlijk en figuurlijk een pleister op de wonde."

Actief

Als huisarts maakte de heer Van Delft heel wat mee, maar hij kijkt desondanks met veel plezier terug.

Hij is vooral dankbaar dat hij anderen heeft mogen helpen. Dat hij altijd een actief leven heeft geleid en nog steeds doet, blijkt uit zijn andere verhalen, bijvoorbeeld over de periode dat hij in de gemeenteraad zat.

Onlangs werd hij gevraagd een interview te geven voor het tv-programma Levenswerk van RTV Katwijk. Ik heb het interview bekeken en was onder de indruk. Ook huisarts Van der Laan komt erin ter sprake. Mocht uw interesse gewekt zijn: https://www.youtube.com/watch?v=vEFXdAT8Xc4.

Als afsluiting nog een leuk detail over de huisnaam. De heer Van Delft heeft zijn eigen briefpapier en in de afzender staat vermeld "Huize Pleisterplaats".

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mailen via huisnamen@hotmail.com. Groetjes, Agnes.