Wat is homeopathie?

Informatief n Heeft u weleens homeopathie gebruikt?

In de homeopathie gaat men uit van het zogenaamde 'simila' principe. Dit houdt in dat het gelijke met het gelijke wordt bestreden. Klachten worden bestreden met stoffen die in bepaalde dosering juist diezelfde klachten kunnen veroorzaken.

De gedachte hierachter is dat het eigen immuunsysteem van het lichaam wordt gestimuleerd om de vervelende klachten te bestrijden. De stoffen die gebruikt worden, zijn in dusdanige lage dosering met de juiste hulpstoffen en bovendien op zodanige wijze behandeld dat de werking volgens deze theorie versterkt wordt.

Homeopathie is niet geheel onomstreden. De wetenschappelijke onderzoeken hebben nog niet onomstotelijk vastgesteld dat homeopathie echt beter werkt dan bijvoorbeeld een placebo. Vaak wordt van de homeopathie gezegd: 'Baat het niet, dan schaadt het niet'. Dit is niet altijd waar. Het is belangrijk om bij klachten altijd eerst naar de apotheek te komen zodat wij kunnen zien of het samen met uw medicijnen gebruikt kan worden.

Homeopathie wordt vaak verward met kruidengeneesmiddelen.

Kruidengeneeskunde wordt ook wel fytotherapie genoemd. Bij fytotherapie worden extracten van planten verwerkt in drankjes en tabletten. Veel mensen denken dat kruiden natuurlijk zijn en daardoor geen kwaad kunnen. Helaas is dit niet waar. Ook kruidengeneesmiddelen kunnen de werking van geneesmiddelen in sommige gevallen beïnvloeden.

Gebruikt u geneesmiddelen en denkt u erover ook kruidengeneesmiddelen of homeopathie te gebruiken? Meldt dit dan even bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9. Wij kijken dan de veiligheid even voor u na.