De zonneweide met rechtsboven de afvalzuiveringsinstallatie Katwijk. Foto: pr Hoogheemraadschap van Rijnland
De zonneweide met rechtsboven de afvalzuiveringsinstallatie Katwijk. Foto: pr Hoogheemraadschap van Rijnland Foto: pr Hoogheemraadschap van Rijnland

Zonneweide met 5.500 zonnepanelen in Katwijk

n Helft opbrengst naar afvalzuiveringsinstallatie

Rijnland n De afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van het Hoogheemraad van Rijnland in Katwijk draait vanaf juli gedeeltelijk op zonne-energie. Op het terrein naast de AWZI aan de Lageweg in bedrijvengebied 't Heen zijn in de afgelopen weken zo'n 5.500 zonnepanelen neergezet.

De zonneweide is één van de maatregelen in het Energie Efficiency Plan 2017-2020 van Rijnland. Voor panelen kreeg Rijnland eind 2016 een subsidie toegekend van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De totale opbrengst van de zonnepanelen is dit jaar naar verwachting zo'n 1.365.000 kWh, ruim een derde van de energie die de zuiveringsinstallatie gebruikt. Dat is evenveel als het verbruik van 390 huishoudens. De helft van de opgewekte energie wordt direct gebruikt door de zuiveringsinstallatie; het resterende deel wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De waterzuivering in Katwijk is een van de grootste, een van de oudste (42 jaar) en een van minst duurzame zuiveringsinstallaties van Rijnland. Het energie- en chemicaliënverbruik in de waterlijn was het hoogst van alle zuiveringen. Dit ondergaat ook een renovatie. Er wordt een nieuw beluchtingssysteem aangebracht, waardoor het chemicaliënverbruik met 100 procent wordt gereduceerd. Samen met de energiebesparing van 40 procent is de AWZI Katwijk 'weer helemaal van deze tijd'.