Ondernemershuis mag subsidievoorschot houden

Evaluatie n Het Ondernemershuis hoeft haar subsidie van 45.000 euro niet terug te betalen aan de gemeente. Het initiatief ontving vorig jaar een subsidie, maar behaalde nauwelijks de vooraf gestelde doelstellingen. Na een teleurstellende evaluatie werd de stekker uit het project getrokken.

De subsidie was een voorschot en zou pas worden vastgesteld na de geleverde prestaties. Ondanks het tegenvallen van die prestaties, eist de gemeente het bedrag niet terug.

Ontmoetingsplek

Het ondernemershuis was bedoeld als ontmoetingsplek voor (startende) ondernemers, netwerkorganisaties en de gemeente. In totaal werden er 13 activiteiten gepland en geëist, zoals een coaching programma, netwerkborrels en kennisbijeenkomsten. Uiteindelijk bleken maar 6 van de 13 activiteiten volledig georganiseerd te zijn. Het uitvoeren van die activiteiten heeft het Ondernemershuis 57.652 euro aan uren en kosten gekost.

'Bij het niet voldoen aan verplichtingen moet een afweging worden gemaakt tussen het belang van handhaving van de verplichting en de gevolgen van de verlaging voor de subsidieontvanger', wordt het college van burgemeester en wethouders geadviseerd. 'Daarbij zijn tevens de ernst van de tekortkoming en de mate waarin deze aan de subsidieontvanger kan worden verweten van belang zijnde factoren.'

De gemeente erkent dat de prestaties zijn achtergebleven bij de gemaakte afspraken over de activiteiten, maar vindt wel dat de initiatiefnemer het oorspronkelijk doel, het ondersteunen van de starters, niet uit het oog is verloren. Het (gedeeltelijk) terugvorderen van die subsidie zou 'niet reëel zijn'.

Het college van b&w neemt het advies van de ambtenaren over. Het Ondernemershuis kan opgelucht adem halen. Het college liet begin dit jaar weten niet op de huidige manier verder te willen met het project. Wel wordt er met de KOV gekeken naar andere mogelijkheden.