De groep uit Ghana en Nederland hebben 12 dagen intensief met elkaar gewerkt. |Foto: pr.
De groep uit Ghana en Nederland hebben 12 dagen intensief met elkaar gewerkt. |Foto: pr. Foto: pr

Weer terug uit Ghana

n 'Heel mooi om mee te werken aan het Lifeline project'

Hulp n 'Na twaalf intensieve dagen in Ghana, zijn we weer veilig thuis en een mooie ervaring rijker'.

Deze woorden komen van José Korts. Zij maakte deel uit van de groep 8 vrouwen uit Rijnsburg en Katwijk die in Ghana hebben gewerkt in het Lifeline project. Dit is een project, van World Servants, waar tienermeisjes een vakopleiding volgen en aan hun toekomst bouwen. In de hoofdstad Accra leven 25.000 kinderen op straat. Structurele hulp is daar hard nodig.

José vertelt in het kort wat de groep heeft meegemaakt: 'Wat was het bijzonder om deel uit te maken van de Afrikaanse cultuur. Op een fabrieksterrein waren we te gast bij veertig tienermeisjes die hier een jaar een vakopleiding volgen. We hebben ze uren bezig gezien met naaien, vlechten van haren en sieraden maken. Een avond hebben we vol bewondering naar vele verschillende Afrikaanse dansen gekeken die de tieners lieten zien en hebben we geprobeerd mee te doen. Als Nederlanders zongen wij: 'hoofd , schouder, knie en teen'. De Afrikaanse meiden zongen prachtige liederen zonder muziek, af en toe begeleid door een tiener op een djembee. Ook in de bus naar het strand gingen we al zingend voorwaarts. Voor hun het enige dagje uit in het hele jaar, omdat wij er waren. Zondags zijn we met elkaar naar een kerkdienst geweest en mochten we genieten van de prachtige uitbundigheid van deze mooie mensen. We hebben genoten van hun mooie dienstbaarheid en stralende lach. Je zou vergeten dat deze meiden een paar maanden geleden nog in de sloppenwijken rond liepen en 75 cent per dag verdienden met dragen van spullen op het hoofd.

Na de opleiding in het Lifeline Project, wacht hen een hoopvolle toekomst met een prachtig diploma op zak. Veertig tieners die een betere toekomst tegemoet gaan.

Wij als vrouwen hebben een toiletgebouw opgeknapt en in werking gezet dat er een toiletgebouw verbouwd gaat worden. Met nieuwe toiletpotten, tegels, nieuw dak en spiegels. We hebben lifeskills aangeboden over vriendschap, hygiëne en toekomst. Mooi om te horen dat ze na de opleiding een starterspakket meekrijgen om hun vak te gaan uitoefenen. Ook worden ze nog een aantal weken intensief begeleid.

Van het sponsor geld hebben we ook vuilcontainers, prullenbakken, hygiëne pakketjes, een vriezer, rijst, spiegels voor de kappersopleiding en hoeslakens gekocht. En diverse kleinere voorwerpen. Wat heerlijk dat je er dan zelf heen gaat en ziet dat al het geld 100% goed besteed wordt. Daarom willen we ook onze sponsors hartelijk bedanken.

We zaten te midden van sloppenwijken met hun herrie en vuile rook; onze nagels waren zwart, de wc deed het vaak niet, en de kraan ook niet. De temperatuur was 35 tot 40 graden, de stroom viel vaak uit, dus ook de ventilator. Velen hebben last gehad van de darmen….maar het was het zo waard om deze meiden een mooie week te geven en financieel bij te dragen aan materialen die eigenlijk onmisbaar zijn.

Een van de dagteksten was:

'Als je honderd mensen niet kunt helpen, help er dan één'. Dankbaar kijken we terug op deze enerverende hulpreis'.