Honderden tekenen internetpetitie Kinderpardon

Er n is een Katwijkse internetpetitie met als doel om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor het Kinderpardon.

Met die handtekeningen roepen de initiatiefnemers burgemeester Cornelis Visser op om van Katwijk een 'kinderpardongemeente' te maken. Ruim 400 Katwijkers hebben inmiddels hun digitale handtekening gezet.

De internetactie van voormalig Rijnsburger Frank van Delft en bedrijfsleider Martin Noort van Herberg Welgelegen in Valkenburg haakt in op het landelijke initiatief 'Ze zijn al thuis' (www.zezijnalthuis.nl), dat al door ruim 78.000 mensen wordt gesteund.

Die actie pleit voor verblijfsrecht voor de 400 vluchtelingenkinderen, die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Die kinderen zijn, volgens dat initiatief, al veel te lang speelbal van de politiek en wachten op zekerheid en een thuis in Nederland. 'Het zijn onze buren, onze klasgenoten, onze collega's, onze teamgenoten en onze vrienden. Ze horen bij ons.'

'Ruim 400 handtekeningen is inderdaad een fors en prachtig resultaat. Na Amsterdam is er geen plaats in Nederland, waar zoveel handtekeningen gezet zijn. Dat laat wel zien dat het hier echt leeft', reageren Noort en Van Delft. Ze willen de handtekeningen overhandigen aan burgemeester Visser. Volgens hen zijn er, voor zover zij weten, twee raadfracties in de gemeenteraad die het ook hebben opgepakt. 'Zij denken na over een voorstel tot kinderpardongemeente. Om die partijen niet voor de voeten te lopen, wachten we nog even met de overhandiging van de handtekeningen.'

Het is beiden serieus. 'Om te voorkomen dat kinderpardongemeente symboolpolitiek wordt, denken we na over grotere maatschappelijke impact en stimuleren van het wijzigen van het beleid in Den Haag.' Er zijn bekende Nederlanders en vele duizenden andere Nederlanders, die zich hebben gecommitteerd aan het initiatief. Volgens Noort en Van Delft is er ook 'een onderstroom in de samenleving die, zeker als zij in contact met persoonlijke verhalen komen, een ruimhartigere regering wil'.

De initiatiefnemers hebben daarnaast 'een groot netwerk van bevlogen maar ook een aantal erg kundige mensen, waarmee we om tafel zitten om na te denken over de vraag hoe tot impact te komen'. Van Delft en Noort hebben voor de zekerheid alvast de domeinnaam www.kinderpardon.nl aangeschaft.

Wie het initiatief ook wil steunen, kan terecht op actie.degoedezaak.org / petitions / kinderpardongemeente-katwijk.