Mona Lisa Smile

Via Facebook volg ik Lenette van Dongen, een Nederlandse cabaretière en zangeres. Zij heeft een eigen pagina die door ruim 50.500 mensen wordt gevolgd. Regelmatig post ze een filmpje waarbij ze haar volgers positief wil beïnvloeden. Ze noemt zichzelf dan ook een 'blij ei'. Haar levensmotto is: 'Doe wat je kan, doe dat met plezier, en de rest is pfffffffff'. Natuurlijk is 'blij-ei van Dongen' ook wel eens niet blij. Maar daar komt ze dan ook voor uit; en de reacties van haar volgers geven haar weer de positiviteit om van een off day, weer een gezellige dag te maken. Eind vorig jaar schreef ze middels deze pagina een retraite uit: om vier dagen, met nog 25 andere vrouwen, in Zeeland of in Spanje door te brengen. Samen met een vriendin heb ik me aangemeld voor de buitenlandse trip. En laten wij nu ingeloot worden!

Inmiddels zijn we weer terug….en wat hebben we een bijzondere tijd gehad. De locatie van de retraite was in een kleurrijke Bed & Breakfast 123 Olé, gerund door een vriendin van Lenette, Debbie de Jong. Het is gelegen op nog geen half uur rijden van vliegveld Girona, en ik kan niet anders zeggen: een echte aanrader als u eens in de buurt bent. Masia Can Portell ligt op het mooie platteland in de heuvels van Catalonië. De oude boerderij uit 1690 is van alle gemakken voorzien, heeft een riante tuin met zwembad. Bijzonder zijn de vrolijke slaapaccommodaties. Zo staan er in de tuin twee vrolijke pipowagens, kleine caravans en een grote ronde tent. Waar je ook bent in de B&B, overal is het een kleurrijk geheel.

Kleurrijk waren ook deze dagen met 26 onbekende dames. Bijzonder hoe je in een korte tijd zo'n hechte groep kan worden. Het woord retraite is Frans en staat voor 'afzondering'. De bedoeling is om tot rust te komen en jezelf (beter) te leren kennen. Ook met 26 vrouwen kan dit! Deze vier dagen hoefde niets, maar alles mocht. Zo begon de dag met een heerlijk kop thee. Daarna naar de meditatieruimte om in alle rust de dag te beginnen. Even tien minuten focussen op je ademhaling, luisteren naar de vele vogels die in de omgeving vrolijk fluitend de dag beginnen en tussendoor het kukelen van de haan observeren. Vervolgens met een 'Mona Lisa smile' naar buiten voor een ontspannende yogales. Heerlijk om tijdens de zonnegroet practice daadwerkelijk de warmte van de zon te voelen. Naast het genieten van het heerlijke eten, was er genoeg tijd om met elkaar te kletsen, lachen, dansen, soms te huilen, te wandelen en genieten van zon, strand en zwembad. Ik weet nu wat een bellicon is en weet de beginselen van een flamenco dans. Kortom, in een paar dagen tijd veel opgestoken, waar ik thuis als 'blij ei' weer verder mee kan. Doe wat je kan, doe dat met plezier…en de rest pfffffff.

Houdoe.