Jason Halman in actie tijdens RBB-Achilles 29. |Foto: Hans Heemskerk.
Jason Halman in actie tijdens RBB-Achilles 29. |Foto: Hans Heemskerk. Foto: Hans Heemskerk

Rijnsburgse Boys houdt het onnodig lang spannend

Zonnig Een wedstrijd tegen het reeds gedegradeerde en geplaagde Achilles ´29. Er zijn misschien mooiere affiches denkbaar in de Tweede Divisie.

Tel het mooie weer daarbij op en het feit dat er talloze activiteiten waren tijdens de 5e mei. Een keer een wedstrijdje van je club overslaan was gerechtvaardigd. Toch was de trouwe supportersschare die de wedstrijden van Rijnsburgse Boys steeds bezoekt weer aanwezig.

De favorieten van het thuispubliek begonnen voortvarend en iedereen ging er maar eens goed voor zitten, voor doelpunten van de thuisclub. Toch was de wedstrijd van de Uien tegen Achilles ´29 uit Groesbeek geen peulenschilletje. De veel geplaagde ploeg van trainer Arno Arts had een week eerder goed partij geboden aan HHC Hardenberg. Mulders en zijn mannen waren dus gewaarschuwd. Bovendien kon Mulders geen beroep doen in de basisopstelling op zijn vaste klanten Tillema en Gielisse. Met Hidde Prijs weer op zijn vertrouwde plek voor de geschorste Goeman en Jordy Strooker die een linie was opgeschoven startte Mulders verder met de vertrouwde namen.

Arno Arts kende meer personele problemen. Deze waren al eerder gedurende het seizoen ontstaan, maar afgelopen week diende zich een nieuw (keepers)probleem aan. Eerste doelman Royendijk was vorige week betrokken bij een auto-ongeluk, de jonge Moreno Floris verving hem. Paul Derks normaal acterend in de vierde klasse, mocht als tweede doelman op de bank plaatsnemen.

In de eerste minuut had Jeffrey Jongeneelen de score al kunnen openen. Even later moest Floris weer optreden. Hij redde echter op fraaie wijze. Richard van Nieuwkoop moest zijn kunsten vertonen toen Martina en Eddarkaoi plots voor hem opdoken. De eerste goal van Rijnsburg kwam na een corner waarbij de bal in het driemeter gebied door de verdediging van Achilles ´29 niet kon worden weggewerkt. De wilde trap van een van de verdedigers belandde hard tegen het been van Maikey Parami die hierdoor de eerste goal van Rijnsburgse Boys op zijn naam kreeg. Mooi voor hem dat hij een kwartier later uit een prima voorzet van Martien Artien zijn tweede van de middag maakte. Voor de rust bracht Christoff Dias de Oliviera de spanning terug. De tweede helft was niet echt boeiend, maar bleef spannend omdat Rijnsburg de bevrijdende treffer maar niet scoorde. Jordy Strooker maakte acht minuten voor tijd aan alle onzekerheid een eind en scoorde fraai uit een vrije trap. Een degelijke 3-1 overwinning die Rijnsburgse Boys op de zesde plek houdt, met uitzicht op meer. Er liggen nog negen punten voor het oprapen en wellicht een hogere plek op de eindranglijst. Zaterdag om 14.30 uur tegen Barendrecht, de op een na laatste uitwedstrijd van dit seizoen.


Blauwe vlag gehesen voor Zuidstrand

Onderscheiding n Op vrijdag 4 mei werd de Blauwe Vlag na 11 jaar afwezigheid gehesen in Katwijk. Dit jaar mocht de gemeente de vlag weer in ontvangst nemen voor het Zuidstrand.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die hebben aangetoond schoon en veilig te zijn. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de gemeente op dit gebied heeft geleverd. Wethouder Jacco Knape: "Dat we de Blauwe Vlag weer gekregen hebben, geeft de kwaliteit van ons strand aan. Ons strand is schoon, veilig en bereikbaar en daar zijn we trots op." Er worden hoge eisen gesteld aan de stranden die de Blauwe Vlag aanvragen. Zo wordt elke twee weken de waterkwaliteit gemeten door een onafhankelijk instituut. Daarnaast moeten nog 28 andere eisen in orde zijn om in aanmerking te komen. Er moet o.a. informatie verstrekt worden aan strandgasten, activiteiten georganiseerd worden in het kader van natuur- en milieu-informatie, voldoende afvalbakken zijn en de veiligheid van de strandbezoeker moet voldoende gewaarborgd zijn.

Katwijk is trots op de blauwe vlag. | Foto: pr.