Huurders-belangen pleit voor woonlasten-onderzoek

Stichting n Huurdersbelangen 'de Duinstreek' (SHD) heeft veel reacties gekregen op de door wooncorporatie Dunavie toegepaste huuraanpassingen. Om duidelijkheid te krijgen over de juiste beslissingen bij de huuraanpassingen 2019 pleit de SHD voor Katwijks woonlastenonderzoek onder Dunaviehuurders.

Cees Oostindie, voorzitter van de SHD: 'Meten is weten, dus het is goed om met cijfers te kunnen onderbouwen waarom bepaalde beslissingen bij de huuraanpassing 2019 moeten worden genomen.'

In juni 2014 is eerder zo'n woonlastenonderzoek gehouden. Ook in Katwijk merkten huurders toen al dat inkomens niet stegen, maar de huur-, energie- en andere woonlasten wel toenamen. Met de antwoorden in dat woonlastenonderzoek konden de gemeente, Dunavie en SHD een goed beeld krijgen van hoe het was gesteld met de woonlasten. De landelijke organisatie van huurders, de Woonbond, had die enquête toen samengesteld.

Januari 2015 was het verslag van dit onderzoek voor iedereen beschikbaar. Met een respons van twaalf procent op de ruim zevenduizend verstuurde uitnodigingen om deel te nemen, konden er in het rapport betrouwbare uitspraken worden genoteerd. Oostindie: 'We vinden het belangrijk om de stijgende woonlasten aan de orde te stellen. De onderzoeksvraag die de drie partijen stelden was: 'Hoe is het gesteld met de betaalbaarheid van het wonen van de huurders van Dunavie in de gemeente Katwijk?'.

De SHD wil dat in 2018 weer laten onderzoeken om begin 2019 actuele cijfers te hebben.'

Conclusies

Een belangrijke conclusie uit het rapport 2014 was dat 25 procent van de Dunavie-huurders toen al onder de armoedegrens leefde. Dit kwam overeen met het landelijke cijfer. Dat betekende voortdurend financiële keuzes maken in gezinnen. Huurders zagen de betaalde huur zeker niet altijd terug in de woningkwaliteit, de warmte- en geluidsisolatie.


Bibliotheek

Gesloten n Morgen, donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 21 mei (2e Pinksterdag) zijn de bibliotheken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg gesloten. De uitleendatum van geleende materialen wordt automatisch doorgeschoven.