Kent u COPD?

COPD is een ernstige longziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. In tegenstelling tot astma, is COPD vaak ongeneeselijk.

De term COPD is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem.

Het begint meestal als een onschuldig hoestje, maar steeds vaker krijgt u adem tekort.

Een trap oplopen voelt als het beklimmen van een berg. En zelfs simpele handelingen zoals jezelf aankleden kost steeds meer moeite. Werken lukt vaak niet meer.

Sommige mensen met COPD worden soms zelfs 24 uur per dag afhankelijk van extra toegediend zuurstof.

Ook weersomstandigheden zoals luchtvervuiling en smog kunnen nadelig zijn.

De grootste oorzaak van COPD is roken. De longen van iemand van 52 die flink heeft gerookt, hebben dezelfde inhoud als de longen van iemand van 75 die nog nooit heeft gerookt.

Het astmafonds besteedt veel aandacht eraan om mensen attent te maken van de gevaren van COPD.

Hoe eerder u het ontdekt, hoe meer de schade beperkt kan worden.

Bent u 40 jaar of ouder en hoest u regelmatig? Of bent u erg snel buiten adem? Dan kan dit een teken zijn dat u COPD heeft.

Bij veel mensen onstaat COPD na jarenlang roken, maar ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen COPD ontwikkelen. In Nederland hebben bijna 320.000 mensen COPD, terwijl 300.000 mensen een vergrote kans hebben COPD te ontwikkelen.

Wist u dat veel bewegen erg belangrijk is om de gevolgen van COPD tegen te gaan? Ook voldoende en gevarieerde voeding is erg belangrijk.

Wij doen in de apotheek graag ons best om ervoor te zorgen dat u weer opgelucht kunt ademhalen. Tot ziens bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.