Pura Vida betekent Puur Leven. | Foto: pr.
Pura Vida betekent Puur Leven. | Foto: pr. Foto: pr

Pura Vida

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Dit stuk gaat het over het huis aan de Hofstraat nummer 13 dat dateert uit 1925.

Een buurvrouw uit de Hofstraat vertelt me dat de vorige bewoners de huisnaam op het huis hebben gezet.

Via haar kom ik in contact met hen: Stephan en Wil van der Aart.

Droom

Voor Stephan en Wil van der Aart was het huis aan de Hofstraat 13 altijd een droom. In het begin van deze eeuw kwam die droom uit en gingen ze er wonen. Stephan houdt van lezen.

Hij is altijd op zoek naar interessante informatie. Omdat het stel zo blij was met het nieuwe huis, stelde Stephan voor om het een naam te geven: Pura Vida. Letterlijk betekent dat Puur Leven. En eigenlijk wordt er ook mee bedoeld: Geniet!

Wil vond het een mooie naam en ging akkoord. Dus kochten ze de juiste plakletters en lieten die door de schilder op het huis plaatsen.

Sinds 2010 woont de familie Hofland aan de Hofstraat 13, maar Pura Vida staat er nog steeds op. Voor meer informatie over het huis verwijst Wil me naar degene van wie ze het kochten: Hans van Egmond.

Anneliesje

Jan van Egmond, vader van Hans, kocht het huis in 1937 en verhuurde het de eerste jaren. In 1941 brandde het huis helaas af, net als de achterliggende bollenschuur.

Jan van Egmond besloot om het huis te laten herbouwen en betrok het met zijn vrouw in 1943. Toen in 1944 hun oudste dochter ter wereld kwam, besloten ze om hun huis naar haar te vernoemen: Anneliesje.

Hans is opgegroeid in het huis en kocht het halverwege de jaren zeventig.

Toen het in 1995 een verbouwing onderging, werd besloten om de huisnaam te verwijderen. Hans heeft er in totaal 51 jaar met veel plezier gewoond: eerst met zijn ouders en later met zijn vrouw en kinderen.

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com. Groetjes, en tot de volgende keer, Agnes.