Meer aandacht voor preventie van schulden

Pleidooi n Grip voor meldpunt bij grote betalingsachterstand

Mensen met schulden wachten vaak te lang voor ze om hulp vragen. Het gevolg is dat de schulden alleen maar oplopen, tot gemiddeld 40.000 euro. Vroegtijdige signalering kan een hoop ellende voorkomen. Een gemeentelijk meldpunt kan daarbij helpen, bepleit voorzitter Aad van der Hout van Grip op de Knip, de organisatie die mensen met schulden begeleidt.

Betalingsachterstanden

De woningcorporatie en nutsbedrijven die tegen betalingsachterstanden aanlopen, melden dat daar, in plaats van brieven met een aanmaning te sturen die ongeopend in de prullenbak verdwijnen.

In Katwijk maakt tien procent van de gezinnen grote kans op financiële problemen of zit daar al in. Er is dan te lang gewacht, de schuldeisers dienen zich aan, soms wel meer dan tien.

Tijdig aan de bel trekken is niet alleen belangrijk voor de betrokken burgers, maar ook voor schuldeisers, de gemeente, eigenlijk voor de hele maatschappij.

Hoe zorg je ervoor dat mensen vroegtijdig hulp kunnen vragen? Door snel achter betalingsachterstanden aan te gaan, vooral als het om belangrijke zaken in huis gaat: de huur, de ziektekostenverzekering, energie en water.

Oplossen

De gemeente kan daarbij een belangrijke rol spelen als er een meldpunt wordt ingericht voor instanties die geconfronteerd worden met betalingsachterstanden, zoals Dunavie, de ziektekostenverzekeraar, de energie- en waterleverancier. Een gesprek bij de mensen thuis aan de keukentafel levert veel meer op, heeft een proef in Amsterdam al aangetoond. Er is veel te winnen voor mensen in financiële problemen omdat de hoogte van schulden daarmee beperkt blijft. De schuldeiser wordt er beter van, omdat de kans dat schulden worden afgelost, groter is. De gemeente ook omdat de hulpverlening snel en efficiënt kan worden verleend. Daarmee wordt de samenleving bevrijd van mensen met schulden en blijft de kostenpost van de (gemeentelijke) schuldhulpverlening beperkt.

Voor het nieuwe college in Katwijk is dit een voorzet die eenvoudig is in te koppen door de plaatselijke politieke partijen. Zouden zij die kans ook grijpen?

Geldzorgen? Bel of mail de coördinator van Grip op de Knip: 0622062590 coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl


Verras moeder met ontbijt World Servants

Idee n Wil je je moeder (of iemand anders) verrassen met een lekker ontbijtje in het moederdagweekend én een goed doel steunen?

Bestel dan een moederdagontbijt bij World Servants Rijnsburg!

Voor maar € 12,50 bezorgen we op zaterdag 12 mei a.s. een lekker ontbijt aan huis. We bezorgen tussen 08:00 en 10:00 uur op adressen in Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg. Een ontbijt bestaat uit een wit en bruin bakkersbol, een croissantje, ontbijtkoek, vleeswaren, kaas, andere smeersels, ei, een stuk fruit en jus d' orange.

Bestellen van een ontbijtje kan via www.wsrijnsburg.nl.