Groep 8 voor een echte Dakota uit 1939. | Foto: pr.
Groep 8 voor een echte Dakota uit 1939. | Foto: pr. Foto: pr

Groep 8 Oranje Nassauschool bezoekt Soldaat van Oranje

Indrukwekkend n Soldaat van Oranje - The Musical: er zullen weinig Nederlanders zijn die de naam nog nooit hebben horen vallen.

Inmiddels zagen ruim 2,5 miljoen mensen het indrukwekkende oorlogsverhaal over het leven van Erik Hazelhoff Roelfzema. De voorstelling draait dan ook al 7,5 jaar in de Theaterhangar in Valkenburg.

En als je er zo dichtbij woont, is het natuurlijk ontzettend gaaf als je er met de hele klas een bezoek mag brengen. Op maandag 23 april viel dit geluk ten deel aan de leerlingen van groep 8 van de ONS. Rondgeleid door meneer Peter de Vries kreeg de groep allerlei achtergrondinformatie te horen over de musical. Zo draaien de stoelen tijdens de voorstelling 360 graden. Daarna moet alles weer terug draaien, anders raken de kabels verstrikt. Ook werd verteld dat de nagemaakte zee wel 30.000 liter water bevat.

De leerlingen bezochten het Soldaat van Oranje-museum waar zij nadachten over vragen als: zou jij een onderduiker in huis nemen? Of: zou jij in het verzet gaan in oorlogstijd?

Boven op het uitkijk-terras van de Theaterhangar -direct onder de grote, oranje letter V- werd het verhaal verteld van de eerste dagen van Valkenburg in oorlog. Hoe de Duitse vliegtuigen en parachutisten op dit voormalige vliegterrein landden en hoe Nederlandse soldaten die in de omgeving gestationeerd waren weerstand boden. Over de grote letter V werd verteld dat deze staat voor Victorie, maar ook voor Vriendschap, Vrede, Verzet, Vrijheid en Veiligheid.

Het bezoek werd afgesloten met het bewonderen van een echte Dakota uit 1939; het type vliegtuig waarmee Koningin Wilhelmina aan het eind van de Tweede Wereldoorlog terugkeerde op Vaderlandse bodem. Deze scene met de Dakota wordt in de musical nagespeeld.

Het was een indrukwekkend en leerzaam bezoek waarbij heel duidelijk werd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.


n Mazzeltov-concert met koor- en samenzang

Tour n In 2018 viert de staat Israël zijn zeventigste verjaardag.

Om dat te vieren organiseert Christenen voor Israël op dinsdag 8 mei een groot felicitatieconcert in de Nieuwe Kerk aan de Voorstraat 74 in Katwijk. Vier het feest mee en geniet van een prachtige avond vol koor- en samenzang, inspirerende verhalen en ontmoeting. De concertavond begint om 19.30 uur en er is onder meer een optreden van uniek Israël-projectkoor o.l.v. Bert Noteboom. Tussendoor is er pauze met een Israël-markt en ruimte voor ontmoeting. Met uw entreekaart heeft u recht op een gratis consumptie. Parkeren kan in één van de parkeergarages. Kaarten kosten 5 euro per stuk (inclusief pauzedrankje) en zijn te bestellen via www.70jaar.nl, of bel 033-422 0404 (maandag-zaterdag 09.00-22.00 uur).