Rijnsburger mishandelt agenten

Agressief n Na een melding van een vervelende en agressieve klant in een café aan de Voorstraat in Katwijk, hielden agenten op zaterdag 28 april omstreeks 00:15 uur een 25-jarige Rijnsburger aan.

Bij zijn aanhouding verwonde de man twee agenten. De politie onderzoekt de zaak en is nog op zoek naar getuigen.

De melder vertelde dat een vervelende klant door hem het café was uitgezet, maar daarna stennis bleef maken en tegen de cafédeur aan schopte. Om verdere problemen te voorkomen, meldde hij dit bij de politie. Agenten wilden de verdachte in de Dwarsstraat aanhouden voor het verstoren van de openbare orde. Hierbij sloeg hij meerdere keren op een agent in en gaf hij een andere agent een kopstoot. De twee agenten raakten hierbij licht gewond en werden in een ambulance onderzocht. Inmiddels deden de agenten aangifte tegen de 25-jarige verdachte. Die zit nog vast voor nader onderzoek.

De districtsrecherche zoekt nog getuigen die de gedragingen van de klant in of bij het café aan de Voorstraat hebben gezien. Of getuigen die de mishandeling van de agenten in de Dwarsstraat zagen. Hebt u de politie nog niet gesproken? Bel ons dan op 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met M. 0800-7000.


Gebouwen sportaccommodaties moeten duurzaam

Energieneutraal n Alle gebouwen in Katwijk moeten duurzaam worden. Daaronder vallen ook de accommodaties van de sportverenigingen.

De energiebesparing en het leveren van duurzame energie moet leiden tot meer energieneutrale gebouwen. Dat is het uiteindelijke doel. Een energiescan laat zien wat daarvoor nodig is. Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad het college gevraagd om energiescans te laten uitvoeren bij sportverenigingen met een accommodatie die deels eigendom is van de vereniging, en deels eigendom is van de gemeente. Het college gaat de gemeenteraad vragen om €40.000,- te reserveren voor het uitvoeren van die scans door onafhankelijke adviseurs van Energieke Regio.

Duurzaam denken en handelen betekent dat je bewust met grondstoffen en energie omgaat, nu en in de toekomst. Dit betekent een overstap van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne-, en windenergie. De zogenaamde energietransitie. De gemeente stimuleert die overstap, en waar mogelijk, ondersteunt ze die overstap ook.

Energiescan eerste stap

Het duurzamer maken van sportaccommodaties die onder het Sportbedrijf vallen, of panden waarvan de gemeente eigenaar is, wordt al opgepakt. Voor de 18 sportverenigingen waar een deel van de accommodatie (bijvoorbeeld: kantine, businessruimte) in eigendom is van de vereniging zelf en de sport gerelateerde zaken (bijvoorbeeld: kleedkamers, ballenhokken, maar ook veldverlichting) in eigendom zijn van de gemeente, bestaat zo'n plan nog niet. Wethouder Jacco Knape: "We hopen binnenkort te kunnen starten met de eerste stap: het maken van de energiescans. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt welke verduurzamende maatregelen voor de vereniging mogelijk zijn. De sportverenigingen zijn enthousiast. Verschillende sportverenigingen hebben al aangegeven in de toekomst het uitvoeren van de noodzakelijke energiebesparende maatregelen samen te willen oppakken. Ook zijn sommige sportverenigingen zelf al bezig met verduurzamen. Ik ben blij met deze positieve instelling die ook kan bijdragen aan het meer bewust maken van de vele leden over het belang duurzaamheid".

Na het maken van de energiescans moet voor alle 18 sportverenigingen een aantal zaken goed in kaart worden gebracht zoals: wat is nu precies de eigendomssituatie, wie is waarvoor verantwoordelijk, hoe hoog zijn de huidige gemeentelijke subsidies en bijdragen, hoe ziet de energierekening eruit? Op basis van de energiescans kan dan per vereniging worden bepaald welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn en hoe de uitvoering kan worden gefinancierd.