Voorlopig geen testvluchten boven duin en zee. | Foto: pr
Voorlopig geen testvluchten boven duin en zee. | Foto: pr Foto: Sandra Kornet

Vergunning testcentrum drones

Nieuw n Valkenburg. Provincie Zuid-Holland heeft vergunning afgegeven voor het gewenste testcentrum voor Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS), in de volksmond drones genoemd. De vergunning, een zogenoemde luchthavenregeling, geldt voor vijf jaar en is alleen bedoeld voor drones tot 150 kg, schrijft Gedeputeerde Staten (GS) in een brief aan Provinciale Staten.

De vergunning was aangevraagd door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), eigenaar van voormalig Vliegkamp Valkenburg. Die is samen met Katwijk bezig met de herontwikkeling van de voormalige vliegbasis. De gemeente wil daar graag een testcentrum voor drones, omdat die verwacht dat dat goed is voor onder andere hoogwaardige werkgelegenheid.

Bedrijven die zich bezighouden met (of gerelateerd zijn aan) de ontwikkeling van RPAS zien het voormalige vliegkamp, vanwege de centrale ligging en (nog) beschikbare ruimte ook als 'een zeer geschikte locatie' en een 'aantrekkelijke vestigingsplaats voor aan RPAS-gerelateerde bedrijven', aldus GS.

De luchthavenregeling is een tijdelijke regeling voor vijf jaar. ln die periode wordt naar verwachting ook gestart met woningbouw, maar die is zeker nog niet afgerond in die vijf jaar. Dat is de reden dat in de luchthavenregeling gekozen is voor een groter 'luchthavengebied', waarbinnen een testzone voor drones komt van maximaal 500 bij 500 meter. Deze testzone kan door de jaren heen binnen dat gebied verschoven worden, zodat er geen hinder ontstaat voor de start van de woningbouw.

De luchthavenregeling staat alleen het testen toe van elektrisch aangedreven drones tot 150 kg. Voor drones tot 25 kg is een onbeperkt aantal vluchten toegestaan, voor elektrisch en niet-elektrisch aangedreven drones van 25 tot 150 kg zijn dat maximaal 1.500 vluchten per jaar.

De testvluchten moeten overigens wel binnen de grens van het aangewezen luchthavengebied en eventueel aaneengesloten woningen blijven. Daardoor wordt het effect van de luchthaven op de omgeving beperkt.

Testen boven zee

Testvluchten boven duin en zee zijn niet toegestaan, hoewel zo'n corridor over de zuidduinen naar zee juist een van de pluspunten was van het Katwijkse vliegkamp. 'We zijn blij met deze regeling', laat een woordvoerder van de gemeente weten. De corridor naar zee was voor de gemeente altijd al een 'tweede stap'. 'Daar hadden we nog geen rekening mee gehouden. Daarvoor moeten we ook nog in overleg.'