Een milde lintjesregen daalde op wederom een flinke groep mensen neer. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Een milde lintjesregen daalde op wederom een flinke groep mensen neer. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Cor de Mooy

Terecht geprezen en Koninklijk Onderscheiden

lintjes n Een betere historische plek om Koninklijk onderscheiden te worden is nauwelijks denkbaar. De TheaterHangaar op het voormalige Vliegveld Valkenburg is een unieke locatie voor de jaarlijkse ceremonie.

Door Piet van Kampen

In dit theater spelen zich taferelen af waarin landgenoten zich voor de natie hebben ingezet. Vorige week donderdag waren het dorpsgenoten uit de gemeente die een podium kregen vanwege hun inzet voor de plaatselijke samenleving.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Dit jaar waren er 22 inwoners van onze gemeente die namens Koning Willem Alexander door burgemeester Cornelis Visser in het zonnetje werden gezet. Van dit aantal waren het er vijftien uit Katwijk, vijf uit Rijnsburg en twee uit Valkenburg. Aan de burgervader de schone taak voor het eerst als eerste burger van de gemeente deze 'bijzondere burgers' de loftrompet te steken. Voor ieder van de gedecoreerden had hij een apart woordje waarin hij de verdiensten van hen opsomde. 'In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn ongelofelijk veel mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving. Daar zijn we trots op. Vandaag spreken wij onze waardering voor hen uit', begon hij zijn openingswoordje. 'Op al die inwoners ben ik als burgemeester trots. En dat wordt niet alleen door mij zo gezien, maar zeker ook door onze Koninklijke familie. Om die reden zijn er Koninklijke onderscheidingen ingesteld'. Ook de partners van de gedecoreerden werden door hem gewaardeerd. 'Zij zijn vaak van onschatbare waarde en soms onmisbaar voor uw inzet'.

Vervolgens spelde Visser de uitverkorenen het lintje als Lid in de Orde van Oranje Nassau op. De eer viel te beurt aan de Katwijkers Gerrit Barnhoorn, Jan van Beelen, Gerard Bol, Jan Doppenberg, Aad van Duijn, Erna Geurts, Mart Glasbergen, Lenny van Duijvenbode-Guijt, Burt Heemskerk, Bastiaan de Leeuw, P. van den Nieuwendijk, Antje Nijenhuis-van der Plas, Arie de Vreugd en Kees de Vreugd. Marleen van der Gugten-Kuijt was vanwege vakantie afwezig.

Uit Rijnsburg waren het Cees Appel, Rino Brussee, Jan Eekhof en het echtpaar Wim van Leeuwen en Katinka van Leeuwen- van Zuijlen die de onderscheiding ontvingen.

De Valkenburgers Aad Gravekamp en Rogier van der Meij mochten ook voor een groot publiek het podium betreden. Na het protocol werd het nog een gezellig samenzijn met familie en vrienden.
| Foto: Adrie van Duijvenvoorde.