Nationale dodenherdenking

Morgen n avond, vrijdag 4 mei, begint de herdenking met een stille tocht welke start om 19.40 uur vanuit de Christelijk Gereformeerde Kerk aan de Oegstgeesterweg.

De Stille Tocht voert naar het Burg. Koomansplein, daar zal na de twee minuten stilte, de kranslegging plaatsvinden. Aansluitend zal in de Grote- of Laurentiuskerk een herdenkingsĀ­bijeenkomst worden gehouden. Spreekster is mevrouw Sarah Bomer. Zij is geboren op 7 augustus 1932 te Utrecht en is een kind van een verzetsdeelnemer. Ze werd vaak ingezet om briefjes en koffertjes weg te brengen. Na de oorlog hebben Sarah's ouders een Yad Vashem onderscheiding ontvangen. Sarah werd later leerkracht op een lagere school. Weer later is ze predikant geworden. Momenteel is ze emeritus predikant en woont in Almere.

Ook leerlingen van de Wilhelminaschool en de Julianaschool zullen actief aan deze bijeenkomst deelnemen. Deze scholen hebben in april een van de Rijnsburgse oorlogsmonumenten geadopteerd. Dominee Hoftijzer zal aan het eind van de bijeenkomst het gebed uitspreken. Verder wordt medewerking verleent door Flora Brass en organist Dick Durieux. De collecte aan de uitgang is bestemd voor de oorlogsgravenstichting.