Licht

Wat zijn er toch veel gezegdes met licht als je daar ineens mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld: licht aan het eind van de tunnel of licht in de duisternis. Of die heeft het licht gezien. En dat is in deze geheel van toepassing. Ineens kwam onze gemeente erachter dat we eigenlijk een groene ofwel bloemrijke gemeente zijn. We hebben tenslotte de tuin rond het mausoleum opgeknapt en een nieuwe boom geplant, dan schiet het toch aardig op. Natuurlijk klagers heb je overal, maar iedereen doet zijn best, al is Rijnsburg wel erg 'steenrijk'.
Natuurlijk zijn er meer goede initiatieven zoals de Open Tuinendag. Echter zoals het met meer zaken gaat, om nog even bij de gezegdes te blijven, maakt één zwaluw nog geen zomer. Dus zou het leuk zijn – vonden enkele mensen – er waren stokrozen over- als het bestuur van het Museum van het Genootschap wat stokrozen tegen de gevel zou plaatsen.
Natuurlijk een paar leuke bakken is altijd kleurrijk. Maar dat was het niet, gewoon enkele stenen uit de vloer bij de voorgevel wippen en de klus was geklaard.
Maar stokrozen hebben toch ondersteuning nodig? 'Ja dat klopt, maar dat kan tegenwoordig met hele kleine draadjes en haakjes en dan zie je er niets van. Ook niet bij het weghalen.'
Het is wel fraai gestraat en dicht tegen de muur. 'Geen probleem, het gaat om een enkele steentjes en als de rozen gebloeid hebben, kan het zo weer dicht.'
Het pand heeft overigens wel zo'n fraai door de gemeente Katwijk geïnitieerd monumentenbordje erbij gekregen en hoe kleurrijk rozen ook zijn, het doet wel wat afbreuk aan het pand. Het Genootschap is erg voor groen, bloemen en fris maar dan meer in 'our backyard' en niet echt op de stoep.
En net als in de echte politiek klonk het antwoord: 'wij komen hier op terug.' Heel goed. Het klonk bijna dreigend, dus dat moest goedkomen.
Het voorstel was nog stouter dan de 'stoutste' verwachting. Men bedacht het volgende; we maken van het stenen straatje aansluitend aan de stoep een tuintje met zo'n laag, groen hekje, net als voor het verzetsmonument. En dan kunnen er nog wat leuke plantjes bij en dan met die stokrozen, dat wordt fantastisch.
Geweldig, vooral als dit de aanzet moet zijn tot een echt groen Rijnsburg. Echter de bezoekers zetten altijd hun fietsen op dat stukje straat en dan moeten die fietsen wel verhuizen naar de buren. 'Ja?'. En wie gaat dat invullen en onderhouden. 'Ja, het Genootschap'. En omdat het museum net in zo'n rare hoek zit, waait er nog al eens iets van links of rechts in de hoek en bij de voordeur. 'Ja?'
En misschien ook niet onbelangrijk; enkele weken geleden is er voor een klein kapitaal aan lampen ingebracht in de grond van dat stukje straat. 'Oh, waarom?' Nou, om de monumenten uit te lichten zodat ze s avonds in het licht staan. 'Ja, ehh. U hoort nog van ons.' En toen werd het licht.