De Parade van Legervoertuigen a.s. zaterdag in het centrum van Rijnsburg. | Foto: archief.
De Parade van Legervoertuigen a.s. zaterdag in het centrum van Rijnsburg. | Foto: archief. Foto: pr

Oranje Vereniging pakt groots uit op 5 mei

n Met o.a. Parade legervoertuigen en Bevrijdingsconcert

programma n Dit jaar valt 5 mei op zaterdag en Oranje Vereniging Rijnsburg heeft deze dag aangegrepen om een groots programma neer te zetten.

De start is om 11.00 uur met een Parade van legervoertuigen. Deze trekken op het Burgemeester Koomansplein aan u voorbij. Maar alleen legervoertuigen geven niet een goed beeld van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Daarom is ervoor gekozen om ook meer dan dertig figuranten mee te laten doen aan de Parade, in samenwerking met Lollypop Entertainment. Daan de Mooij zal de Parade voorzien van uitleg en commentaar.

Na de Parade zullen de legervoertuigen worden opgesteld op het Burgemeester Koomansplein voor een static show tot 16.00 uur. De figuranten zullen nog tot 13.00 uur rondlopen op het plein, zodat u een mooie foto kunt maken.

Tijdens de static show staat er op de Kerkstraat een 17 meter lange legerstormbaan voor de kinderen. Ook is er een mogelijkheid om je te laten schminken.


Oorlog in beeld

Wellicht geeft deze Parade stof tot nadenken en roept vragen op. Hoe ging dat dan in de oorlog? Wat betekende de oorlog voor de mensen, de kinderen. Om hier misschien antwoord op te geven is er voor de kinderen, maar ook de ouders zijn welkom, in de Burgt de mogelijkheid om naar korte filmpjes over de Tweede Wereldoorlog te kijken. De filmpjes gemaakt door het Nationaal Comité 4&5 mei worden continue vertoond en duren gemiddeld 8 tot 10 minuten per filmpje. De mogelijkheid om de filmpjes te bekijken kan van 12.00 - 16.00 uur.
Maar wilt u nu iets meer zien van Rijnsburg in oorlogstijd, dan kunt u terecht bij het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg. Dit is geopend van 12.00 – 16.00 uur. Vindt u dit te statisch geef u dan op voor een rondleiding door Rijnsburg langs zichtbare en onzichtbare getuigen van de Tweede Wereldoorlog, onder leiding van een gids. U kunt zich hiervoor opgeven via de mail: henkwestra@ziggo.nl of bel: 06-23987708. De rondleidingen worden gestart om 13.00 en 14.30 uur. Iedere wandeling duurt 45 minuten.

Muziek

Net zoals de hele dag grootser is opgezet dan andere jaren zal ook het Bevrijdingsconcert groots zijn.
Deze avond zullen in de Immanuëlkerk in Rijnsburg voor u aantreden, Band of Liberation en de Floraband.

Band of Liberation is ontstaan in 2000, het jaar waarin Nederland 55 jaar vrijheid vierde. De vraag was aan het Marchingband Management of zij een bijzondere band wilde oprichten, deze band zou gestoken zijn in geallieerde uniformen uit de Tweede Wereldoorlog en moest muziek spelen uit diezelfde periode. De bedoeling was dat de Band of Liberation een eenmalig optreden zou verzorgen tijdens de Internationale Rijntaptoe, in 2000, in het kader van de bevrijding. Echter door het grote succes van het optreden en de sfeer bij de repetities, gingen er stemmen op om de Band of Liberation een volwaardig bestaan te geven. En zie, anno 2018 bestaan ze nog steeds. Het repertoire is inmiddels flink uitgebreid en bestaat niet alleen uit oude marsmuziek. Alle muziek die ze spelen is in de stijl van de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Band of Liberation staat onder leiding van majoor J.C. Dubbelaar en kapitein S. Dubbelaar.

Floraband bestaat dit jaar 50 jaar, op 01 augustus 1968 is de band opgericht. Al jaren een graag gezien gast tijdens vele taptoes in Nederland, maar zeker ook over de grens. Vorig jaar werd de Floraband wereldkampioen op het internationale Wereld Muziek Concours in Kerkrade, met de show 'Britain's Best'. Een geweldige prestatie waar heel Rijnsburg nog steeds trots op is.
Naast al deze optredens prijzen we ons gelukkig dat de Floraband ook regelmatig in Rijnsburg is te zien en te horen. Zowel de Floraband, de Flora Brass Band en de Jong Flora Band zijn graag geziene gasten bij alle activiteiten die Oranje Vereniging Rijnsburg organiseert. De Floraband zal op 5 mei onder leiding van Gerben Kralt staan.

Op 5 mei zullen beide bands diverse muziekstukken gelieerd aan de Tweede Wereldoorlog ten gehore brengen. Een greep uit het aanbod van deze avond, When Thunder Calls, Hymn for the Fallen, Going Home, Hallelujah en nog veel meer. Naast beide bands zal zangeres Emma Brown haar medewerking verlenen aan deze avond. Ook kunt u zelf meezingen met een bekende medley.
De kosten voor een kaartje zijn € 5.00. U kunt deze nu al kopen via www.ovrijnsburg.nl/aanmelden. Ook aan de deur zullen nog kaarten te koop zijn, maar op=op. Het concert begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 18.45 uur. Het bestuur van de Oranje Vereniging hoopt dat we u nieuwsgierig hebben gemaakt en dat u op 5 mei aanwezig zal zijn.

Fakkeloptocht

Deze dag wordt afgesloten met de jaarlijkse fakkeloptocht. Vanaf 20.30 uur kunnen de kinderen verzamelen op het Burgemeester Koomansplein. Rond 20.45 uur zal het bevrijdingsvuur uit Wageningen aankomen in Rijnsburg en zullen we het vuur ook in Rijnsburg ontsteken. Op dat moment staan we kort stil bij het landelijke thema 'Vrijheid geef je door'. Hierna krijgen alle kinderen (zolang de voorraad strekt) een brandende fakkel uitgereikt.

Aansluitend zal er onder begeleiding van de Jong Flora Band een route gelopen worden langs de Koninklijke bomen en langs het Vrijheidsmonument. | Foto: pr.

Afbeelding