Onze privacy en onze zorg

Zorggroep n Katwijk. Huisartsen en apothekers horen het nog regelmatig: "Wat vreemd dat u mijn medisch dossier bij uw collega niet kunt inzien."

Vooral bij de dokterspost wordt dit veel gehoord. De meeste Nederlanders hebben in de afgelopen jaren wel begrepen dat je eerst toestemming moet geven aan een zorgverlener voordat die de gegevens mag delen met anderen.

Ooit is er in Nederland gewerkt aan een landelijk systeem waarbij burgers standaard toestemming konden geven om hun medische dossiers te delen. Wie dat niet wilde, zou via een zogeheten opt-out deze toestemming kunnen weigeren. Dit is vergelijkbaar met de donorwet die pas is veranderd.

Dat landelijke systeem kwam er niet en als gevolg van de politieke discussie kwam er een systeem waarbij u expliciet moeten laten weten dat zorgaanbieders medische gegevens mogen delen: opt-in.

U moet per zorgverlener toestemming geven. U kunt dus niet in één keer huisarts, apotheek en specialist tegelijk toestemming geven.
Het eerdergenoemde LSP is in Nederland veruit de grootste verwerker van alle toestemmingen. Op de site volgjezorg.nl kunt u toestemming geven aan huisarts, apotheek of gezondheidscentrum voor het delen van medische gegevens. Iedereen die toestemming heeft gegeven kan het delen van zijn medische gegevens volgen: welke zorgverleners hebben medische gegevens van mij beschikbaar gesteld, welke zorgverleners hebben die gegevens opgevraagd en wanneer?

Op die manier wordt dus duidelijk dat er zorgvuldig met uw gegevens, dus uw privacy wordt omgegaan.

Op 25 mei 2018 treedt een nieuwe wet in werking: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit is Europese wetgeving die strengere eisen stelt aan de wijze waarop anderen met uw gegevens en uw privacy omgaan. Het betreft niet alleen zorgverleners maar ook verenigingen, bedrijven, liefdadigheidsinstellingen, sportclubs enz. De huisartsen, apothekers, diëtisten en fysiotherapeuten verenigd in Zorggroep Katwijk zijn allemaal bezig die verscherpte regels in hun praktijken toe te passen.