Afbeelding
Foto: pr

Jansje

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Eind november 2017 stuurt Renda de Monyé me een mail. Ze is bezig met stamboomonderzoek van haar familie. Zij en ik blijken zelfs verre familie van elkaar te zijn. Door haar onderzoek weet ze de achtergrond van het huis dat de naam Jansje draagt.

Moeder Vletter

De gezusters Sijt en Ka Vletter kwamen aan het eind van de negentiende eeuw ter wereld. Hun ouders waren Jansje en Gerrit Vletter. Vader Vletter was rietdekker en overleed helaas op dertigjarige leeftijd na een noodlottige val van een dak. Moeder Jansje, die met haar meisjesnaam De Monijé heette, moest vervolgens in haar eentje de zorg voor haar kinderen op zich nemen. Om voldoende brood op de plank te hebben, begon ze een manufacturenwinkel aan de Vliet Zuidzijde nummer 21. De zaken liepen gelukkig goed. In 1915 overleed Jansje. Haar dochters Sijt en Ka zetten de winkel voort en verkochten deze in 1928 aan de heer N. Bleichrodt. In die periode lieten de zussen het huis aan de Hofstraat nummer 9 bouwen. En als eerbetoon aan hun moeder noemden ze het huis Jansje.

Sijt en Ka

Over de zussen Sijt en Ka bestaan overigens mooie verhalen. Hans Bleichrodt, zoon van de heer N. Bleichrodt, stuurde me per mail de volgende anekdote: 'Toen tante Ka werd geboren, zei huisarts Dagevos tegen haar vader: "Vletter, ik zou het nog maar niet aangeven. Het is geen blijvertje." Na een kleine week zag Vletter de huisarts weer en zei: "Ik moet het toch maar gaan aan gaan geven." Dagevos was bang dat het meisje niet in leven zou blijven en antwoordde: "Ja, maar ik ben bang dat je heel snel wéér moet." Maar tante Ka redde het. Ze heeft in haar hele leven weinig gedaan, tante Sijt deed alles. En tante Ka werd wel 87 jaar!

Overeenkomsten

Catharina en Aldert Haasnoot wonen nu in het huis aan de Hofstraat nummer 9. Toen zij de achtergrond lazen over vorige bewoners, bleek dat er leuke overeenkomsten zijn. De officiële naam van Ka was óók Catharina! En verder: Ka werd in 1879 geboren, Aldert precies honderd jaar later. Tot slot: Gerrit Vletter overleed in 1883, precies honderd jaar later werd Catharina geboren.

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag. U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com. Groetjes en tot de volgende keer, Agnes. | Foto: pr.