In dit appartementencomplex aan het Hoefblad in Rijnsburg staat een van de twee woningen te huur. | Foto: Danny van den Bosch
In dit appartementencomplex aan het Hoefblad in Rijnsburg staat een van de twee woningen te huur. | Foto: Danny van den Bosch Foto: Danny van den Bosch

De sociale huurwoningen zijn op

wonen n Het aanbod aan sociale huurwoningen in de gemeente Katwijk lijkt op een dieptepunt te zijn aanbeland.

Wie via www.woningnethollandrijnland.nl op zoek is naar een sociale huurwoning in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg kon afgelopen dinsdagmorgen kiezen uit welgeteld twee huizen, allebei in Rijnsburg: een eengezinswoning aan de Eikenlaan (56 m², 4 kamers, €706,21) en een galerijwoning aan het Hoefblad (43 m², 2 kamers, €481,15). Meer keus heeft de Katwijkse wooncorporatie Dunavie op het moment niet. Wie ouder is dan 55 jaar boft, want die kan reageren op vijf woningen: aan de Boslaan in Katwijk, de Baron van Wassenaerlaan, het Cleijn Duinplein of in een van de 'seniorencomplexen', zoals de Zwanenburg, de Driehoek (65+) en de aanleunwoningen bij Huize Salem.


Verbaasde reactie

Bij Dunavie wordt verbaasd gereageerd op de vraag of er vaker zo weinig woningen te huur zijn. 'Dat gebeurt wel vaker', laat een woordvoerster weten. 'Iedereen blijft zitten waar die zit.' Ze maakt de vergelijking met koopwoningen in de drie dorpen. 'Vorig jaar stonden er nog 500 te koop, nu een stuk of 80.' De schaarste werd drie weken geleden ook duidelijk door het aantal inschrijvingen voor de 87 nieuwe huurappartementen aan de Hoorneslaan, die in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komen. Daarvoor kwamen bij Dunavie zo'n 750 inschrijvingen binnen.
De krapte in de Katwijkse huursector is overigens niet alleen terug te zien bij sociale huur, dat zijn woningen tot 710,68 euro, maar ook in de vrije sector. Daarin heeft Dunavie op het moment geen enkele woning beschikbaar. Dunavie moet, net als alle andere wooncorporaties in de regio, zijn woningen te huur aanbieden op www.woningnethollandrijnland.nl.

Particulier

Huurwoningen van particuliere verhuurders zijn terug te vinden op bijvoorbeeld funda.nl. Wie daarop zoekt in Katwijk krijgt 17 resultaten, waarvan er 8 daadwerkelijk te huur zijn.
Voor die woningen moet dan wel maandelijks 1.000 euro of meer worden neergeteld.
Dat ligt ruim boven de huurbedragen in de sociale huur.