Afbeelding
Foto:

Heerlijke dessertwijnen

In De Oude Keuken ontvang ik gasten aan mijn keukentafel en probeer hen te verwennen met een lunch of diner.

Natuurlijk schenk ik wijnen die mooi passen bij de gerechten die ik serveer. Dat geldt ook voor desserts. Vaak zet ik gasten een heerlijk dessert voor van Lekkers! van Naomi, en daar zoek ik dan een bijpassende dessertwijn bij. Er zijn verschillende soorten dessertwijnen.

De onbetwiste wereldleider is Château d'Yquem uit de Sauternes in Bordeaux. Deze goudgele wijn komt tot stand door 'edele rotting', of porriture noble zoals de Fransen dat noemen. Dat klinkt onaantrekkelijk, maar deze schimmel zorgt ervoor dat wijnliefhebbers na het drinken van de wijn in extase achterblijven. De druiven voor deze wijn zijn door het rottingsproces aangetast. De wijn is daardoor intens zoet en geconcentreerd van smaak. De wijn is niet alleen een goede begeleider bij desserts en gebak, maar smaakt misschien nog wel lekkerder bij blauwschimmelkazen. Het contrast in smaak, pittige kaas en zoete wijn, zorgt voor een spannend slot van een diner.

Een tegenhanger van de zoete, stroperige dessertwijnen is de rode mousserende wijn uit het noorden van Italië. Een mooi voorbeeld is Brachetto d'Acqui. Een fruitige wijn, met geuren van rozen, frambozen en kersen. Deze opwekkende frisse wijn is mijn lievelingswijn voor desserts met aardbei en frambozen. Door het lage alcoholpercentage van maar 7% een perfecte afsluiter na een zomerse lunch.

Zoete wijnen kun je op verschillende manieren maken. Banyuls, een rode wijn uit het zuiden van Frankrijk, is een versterkte wijn, zoals Port of Madeira. Banyuls en chocola, en dan vooral hele donkere chocola, is een 'match made in heaven'.

Eiswein uit Oostenrijk of Icewine uit Canada is een bijzondere dessertwijn, gemaakt van bevroren druiven. De druiven worden in de vroege morgen, bij minimaal acht graden vorst, geoogst en geperst. Het bevroren water uit de druif blijft achter bij het persen. Zo ontstaat een zeer frisse wijn die geweldig combineert met fris en rijp fruit.

Een dessertwijn kan een heerlijke afsluiter van een mooi diner zijn.

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding