Sarah en Lara met een bronzen en gouden medaillie. | Foto: pr.
Sarah en Lara met een bronzen en gouden medaillie. | Foto: pr. Foto: pr

Turnsters DWS naar NK

En n goud en brons op districtswedstrijden. Afgelopen zaterdag heeft Nomi Varkevisser zich voor het eerst in de geschiedenis van DWS Rijnsburg geplaatst voor het NK derde divisie.

Ze startte op één van haar favoriete toestellen: de brug. Hier werd super hoog gezwaaid en een mooie halve reus geturnd. De oefening werd beloond met een 12.167. Tweede toestel was balk en ze is niet één keer gevallen. Zelfs hier werd hoger dan een 12 gescoord. Het derde toestel vloer werd super netjes geturnd goed voor een 12.267. Het laatste toestel was sprong. Hier moest Nomi een overslag over de Pegasus springen en een salto in de plankoline. Ze behaalde hier een 12,917. Het puntentotaal van 49,684 was voldoende om zich te plaatsen voor het NK welke 9 juni gehouden zal worden in Almelo.

In de middag was het de beurt aan de meiden van Pupil 1 D2 in Den Haag. Voor Lara en Sarah was het de eerste wedstrijd van dit seizoen. Ze begonnen op het moeilijkste onderdeel: de balk. Lara turnde super netjes, maar viel met de koprol. Lara mocht daarna en is niet van de balk gevallen. Dit leverde haar een tweede plaats op balk. Het tweede toestel was de lange mat. Alle twee turnden een super nette oefening met hoge sprongen. Het derde toestel was de sprong. Zij moesten handstand platvallen turnen. Lara zette de beste sprong van de dag neer en scoorde een 13,55. Het laatste toestel was brug. Hier moesten de meiden zwaaien aan de hoge ligger en dan aan de lage ligger een borstwaardsom, buikdraai en ophurken streksprong af. Al deze super oefeningen leverde Sarah een bronzen medaille op met een score van 50,575 en Lara een gouden plak met een score van 51,950. Kortom een sportieve top dag voor de turnsters van DWS.


GB over Hof van Rijnsburg

Ingezonden n GemeenteBelangen Katwijk. Op en rond de plaats van de kringloopwinkel aan de Oegstgeesterweg komen 51 huur- en 36 koopappartementen.

Daar zitten 24 zorgwoningen bij. GemeenteBelangen stemde 5 april in met het bestemmingsplan. Dankzij een amendement van GB in november 2010 komen er maar vier bouwlagen, met voor de afwisseling een kort stukje vijfde bouwlaag.

Bij het besluit van 5 april deed GB een tweede suggestie. Zij zou graag zien dat de woningen dichtbij de Laurentiuskerk zullen verwijzen naar de vrouwenabdij die daar van 1133 tot 1574 stond. Bijvoorbeeld door de ramen aan de voorkant Romaanse bogen te geven.

Nu krijgen die rechthoekige kozijnen, zoals alle huizen in alle nieuwbouwwijken in heel Nederland. Dat is jammer want juist in de Hof van Rijnsburg valt iets bijzonders te bouwen dat verwijst naar de unieke vrouwenabdij uit de tijd van de graven van Holland. Die abdij was vermogend en invloedrijk doordat alleen adellijke vrouwen mochten intreden en zij hun bezittingen aan de abdij moesten overdragen. Dat ging met hele boerderijen, polders en dorpen tegelijk.
De stedenbouwkundige van de gemeente nam in zijn richtlijnen geen verwijzing op naar deze geschiedenis , en het architectenbureau in zijn ontwerpen ook niet. GB ziet graag dat de projectontwikkelaar toch naar dit erfgoed gaat verwijzen omdat het voor Rijnsburg belangrijk is, net als het mausoleum. Heb je een idee hoe zo'n verwijzing vorm te geven, contacteer dan GB.


Weer drie jaar subsidie Bloemencorso

Parade n Als 'grootste toeristische evenement in Katwijk' kan het Rijnsburgs Bloemencorso (Flowerparade) dit jaar en de komende twee jaar weer op gemeentelijke subsidie rekenen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft die jaarlijkse subsidie vastgesteld op 46.000 euro. Dat bedrag is hetzelfde als die het Bloemencorso de afgelopen drie jaar kreeg. Het subsidiebedrag bestaat uit twee delen: een bijdrage aan de kosten (34.000 euro) en een bijdrage voor de routebegeleiding (12.000 euro). Dat bedrag wordt één keer in de drie jaar vastgelegd. Het college vindt subsidiëring belangrijk vanwege het belang van de Flowerparade. 'Het evenement past bij het imago en de citymarketing van Katwijk. De vele bezoekers van de afgelopen jaren, de positieve publieksreacties en de landelijke media aandacht voor het Bloemencorso maken dat het Bloemencorso een groot toeristisch aantrekkelijk evenement uit Katwijk is. Daarom is het belangrijk dat het Bloemencorso de komende jaren blijft bestaan en is een financiële bijdrage op zijn plaats', aldus het college. De begroting van het Bloemencorso van vorig jaar bedroeg ruim 240.000 euro. Naast subsidie van de gemeente Katwijk, dragen onder meer gemeente Noordwijk, Flora Holland, Rabobank en de Lions financieel bij. Ruim de helft van de inkomsten komt van de bijdrage van de praalwagens. Dat was vorig jaar bijna 122.000 euro.