Oranje Vereniging pakt uit op 5 mei

Parade n Dit jaar valt 5 mei op zaterdag en Oranje Vereniging Rijnsburg heeft deze dag aangegrepen om een groots programma neer te zetten.

De start is om 11.00 uur met een Parade van legervoertuigen die aan u voorbij trekken op het Burgemeester Koomansplein. Maar alleen legervoertuigen geven niet een goed beeld van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Daarom is ervoor gekozen om ook meer dan 30 figuranten mee te laten doen aan de Parade, in samenwerking met Lollypop Entertainment. Daan de Mooij zal de Parade voorzien van uitleg en commentaar.

Na de Parade zullen de legervoertuigen worden opgesteld op het Burgemeester Koomansplein voor een static show tot 16.00 uur. De figuranten zullen nog tot 13.00 uur rondlopen op het plein, zodat u een mooie foto kunt maken. Tijdens de static show staat er op de Kerkstraat een 17 meter lange legerstormbaan voor de kinderen. Ook is er een mogelijkheid om je te laten schminken.

Deze Parade geeft stof tot nadenken en roept ook vragen op. Hoe ging dat dan in de oorlog? Wat betekende de oorlog voor de mensen, de kinderen. Om hier misschien antwoord op te geven is er voor de kinderen, maar ook de ouders zijn welkom, in de Burgt de mogelijkheid om naar korte filmpjes over de Tweede Wereldoorlog te kijken. De filmpjes gemaakt door het Nationaal Comité 4&5 mei worden continue vertoond en duren gemiddeld 8 – 10 minuten per filmpje. De mogelijkheid om de filmpjes te bekijken kan van 12.00 - 16.00 uur.
Maar wilt u iets meer zien van Rijnsburg in oorlogstijd, dan kunt u terecht bij het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg. Dit is geopend van 12.00 – 16.00 uur. Vindt u dit te statisch geef u dan op voor een rondleiding door Rijnsburg langs zichtbare en onzichtbare getuigen van de Tweede Wereldoorlog, onder leiding van een gids. U kunt zich hiervoor opgeven via de mail: henkwestra@ziggo.nl of bel: 06-23987708. De rondleidingen worden gestart om 13.00 – 14.00 en 15.00 uur. Iedere wandeling duurt 45 minuten.

Natuurlijk zal deze dag niet het Bevrijdingsconcert ontbreken, hierover leest u elders in deze krant meer. De dag wordt afgesloten met de jaarlijkse fakkeloptocht. Vanaf 20.30 uur kunnen de kinderen verzamelen op het Burgemeester Koomansplein. Rond 20.45 uur zal het bevrijdingsvuur uit Wageningen aankomen in Rijnsburg en zullen we het vuur ook in Rijnsburg ontsteken. Op dat moment staan we kort stil bij het landelijke thema 'Vrijheid geef je door'. Hierna krijgen alle kinderen (zolang de voorraad strekt) een brandende fakkel uitgereikt.
Aansluitend zal er onder begeleiding van de Jong Flora Band een route gelopen worden langs de Koninklijke bomen en langs het Vrijheidsmonument.

Het bestuur van de Oranje Vereniging denkt dat zij een prachtig programma heeft voor 5 mei. Zij zien er dan ook naar uit om velen te ontmoeten.


Aanmelden voor Open Eettafel

Verhuizing n In verband met de tijdelijke verhuizing van activiteiten Welzijnskwartier uit de Voorhof naar de Immanuëlkerk, zijn de data voor de komende maanden voor de eettafel gewijzigd.

In de maand april: 25 april, in de maand mei: 16 en 30 mei en in de maand juni: 20 juni. Voor deze eettafel wordt een verse warme maaltijd bereid door een ervaren kok, die dit geheel op vrijwillige basis doet, hij wordt daarbij geassisteerd door een aantal mede-vrijwilligers. De kosten per maaltijd zijn k€ 3,00 per maaltijd, daarvoor krijgt u een warme maaltijd en een toetje. Het gebruik van consumpties zit niet in deze prijs inbegrepen, u kunt tegen gereduceerde prijs een drankje bestellen.

De open eettafel wordt georganiseerd voor iedere volwassene die daar belangstelling voor heeft. U kunt inlopen vanaf 18.15 tot 18.30 uur. U kunt zich tot 2 dagen voor de open eettafel aanmelden. U kunt zich aanmelden bij Ria Paap, via de mail; riapaap@welzijnskwartier.nl of via de telefoon: 071-40333323.

.