Gas geven en gaan op de kartbaan. | Foto: pr.
Gas geven en gaan op de kartbaan. | Foto: pr. Foto: pr

Succes slotdag voor 125 jarige IJsclub Nooitgedacht

Amusement n Afgelopen zaterdag was het groot feest op de Jan van Leeuwen IJsbaan. Jong en oud konden zich voortreffelijk amuseren met het karten, op de omgetoverde schaatsbaan die voor deze dag omgebouwd was naar een kart-circuit.

Veel coureur kandidaten deden mee om het Max Verstappen gevoel te willen voelen met snelheid en inhaalmanoeuvres. Het ging meestal goed, maar af en toe was daar ook een aardig pirouette te zien. Naast het streetkarten was er de stormbaan en voor de allerkleinsten een luchtkussen. Voor de innerlijke mens was daar de niet te vergeten koek-en-zopie, suikerspinnen en popcorn. De muzikale omlijsting werd verzorgd door drie toekomstige Dj's, Jaimy Jansen, Rex en Mich-L. Deze Dj's, begeleid door het welzijnskwartier afdeling Jeugd, kunnen de sfeer al aardig beïnvloeden.

Het bestuur van de IJsclub kijkt dan ook terug op een mooi en succesvol jubileumjaar, waarin ook echt geschaatst kon worden op de natuurijsbaan. Bij deze bedankt het bestuur alle sponsoren die er mede voor gezorgd hebben om dit jubileumjaar tot een succes te brengen. Ook de onvergetelijke vrijwilligers die dit seizoen in groten getale aanwezig zijn geweest om het een-en-ander in goede en veilige banen te leiden.


Valkenburgse Meer 'icoon van regio in plaats van litteken zandwinning'

Onderzoek n De 'Integrale Ruimtelijke Verkenning gebied tussen Katwijk en Wassenaar' is goed gevallen bij de provincie. Harm Veenenbos, de Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK), heeft veel waardering voor die visie.

'Als belangrijkste resultaat zie ik dat de voorstellen de samenhang in dit gehele gebied herstellen en daarmee in belangrijke mate de ruimtelijke kwaliteit voor de toekomst vergroten.'

Veenenbos is gevraagd door Gedeputeerde mevrouw A. Bom-Lemstra van Provincie Zuid-Holland om advies te geven die integrale visie, die op verzoek van de gemeenteraden van Katwijk en Wassenaar is opgesteld door de bureaus Bosch-Slabbers en Strootman.

Koekoeksjong

Bij een rondtocht op de locatie viel het Veenenbos op 'dat het gebied momenteel ten gevolge van de positie van het vliegkamp sterk is opgedeeld. Het vliegveld is in de afgelopen jaren een soort koekoeksjong geweest wat het gebied heeft opgedeeld en omliggende arealen in de verdrukking heeft gebracht'.

De gebieden rondom het vliegkamp lijken volgens de adviseur 'verschillend, relatief geïsoleerd en in hun ontwikkeling apart van elkaar te zijn beschouwd en ondergewaardeerd. Het hele gebied oogt als 'de achterkant van de stad' waar verrommeling en onachtzaamheid hebben toegeslagen'.

De studie toont volgens Veenenbos 'de volle potentie van de locatie'. Het geheel van de gebieden Mient Kooltuin, het voormalig vliegkamp, Valkenburgse Meer en de groene zone tussen Katwijk en Wassenaar blijkt naar zijn mening 'als we goed zoeken veel meer te kunnen zijn dan de som der delen'. Hij vindt dat de studie het gebied neerzet als 'een sterk landschap met een centrale rol in de verstedelijkende Zuidvleugel'.

De verkenning laat volgens de adviseur 'een gevarieerd buitengebied tussen Katwijk en Wassenaar met ecologische, recreatieve en landschappelijke kwaliteiten' zien met de Mient Kooltuinen als belangrijk landschappelijk uitloopgebied en de voormalige tankgracht ten zuiden van het vliegkamp als belangrijke drager voor de ecologische verbinding tussen de duinen, het Groene Hart en het Wassenaarse natuurgebied De Horsten.

Icoon

De sterke relatie en positionering van de nieuwe woonwijk aan het Valkenburgse Meer ziet de provinciaal adviseur 'als een belangrijke vondst in de studie'. Hij constateert dat de verkenning 'de oriëntatie van de locatie Valkenburg bijna negentig graden draait om die een voorkant aan het meer te geven'.

Veenenbos: 'Opeens is het meer bijna een icoon van de regio in plaats van een litteken van de zandwinning. Er ontstaat een krachtig samenspel tussen woonwijk en waterplas wat beide elementen sterker maakt'. Die suggestie in de verkenning doet volgens hem denken aan 'het Weerwater in Almere waar het centrum volop profiteert van het weidse uitzicht op het water'.

Als die suggestie wordt gevolgd, dan kan dat wel gevolgen hebben voor het Valkenburgse tuindersgebied de Zijlhoek, waar nu volgens de adviseur nog gezonde bedrijven gevestigd zijn. 'De positie van het gebied zal in de loop der jaren echter danig gaan veranderen. Het wordt zeer voor de hand liggend om, gezien de ligging aan het meer, de locatie op termijn te benutten voor een ander programma.'

Kanttekeningen

Naast de nodige loftuitingen heeft hij ook de nodige kanttekeningen, zoals over de ingetekende bufferzone van 1.500 meter en de bedrijfslocatie voor Unmanned Valley (UMV) van 500 bij 1.000 meter. Hij zet vraagtekens bij de 'andere vormen en maten' voor dat UMV, omdat de tankgracht en ecologische zone voor Veenenbos een 'heldere grens van de locatie' is.

Er kleven ook nog een aantal praktische onzekerheden aan en strijdigheden in de integrale verkenning, constateert de adviseur. Hij noemt onder andere de concessie van de zandwinner, verplaatsen van een belangrijke gasleiding, de afwaardering van een provinciale weg, uitplaatsen van een vuilstort en woonwagencentrum uit de Groene zone en het bouwen in hoge dichtheid binnen geluidscontouren. Ook ontbreekt nog benodigd onderzoek, onderbouwing en financiële inzicht. Veenenbos: 'We moeten ons dan ook goed realiseren dat er nog veel werk nodig is om van droom naar daad te komen'.

De adviseur geeft de gedeputeerde tot slot het advies dat er 'juist in deze fase stevige provinciale inzet wordt gepleegd'. 'Gezien de veelheid van de opgaven is het nodig dat de samenwerking een stuk steviger wordt. Daarbij lijkt het goed als er een onafhankelijk team komt, dat oog houdt op de samenhang en kwaliteit van de plannen'.

Het gebied omvat volgens Veenenbos twee gemeenten, een defensieterrein en inhoudelijk 'een zeer divers programma voor waarbij uiteenlopende partijen en bevoegdheden aan zet zijn. Coördinatie hiervan wordt cruciaal om de inzet te laten slagen'.