Afbeelding
Foto: pr

Gemeente: ontwikkeling van Kwakelwei voor particulier initiatief

n Grond is eigendom van het Hoogheemraadschap van Rijnland

Plannen n Gemeente Katwijk is niet van plan initiatieven te ondernemen of geld te steken in de ontwikkeling van de Kwakelwei, het eiland in Katwijk aan den Rijn waar de Oude Rijn en het Additioneel Kanaal elkaar ontmoeten. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in antwoord op vragen van CDA-raadslid Adger van Helden.

In de Brede Structuurvisie van een aantal jaar geleden en recenter de Omgevingsvisie en het Masterplan 'Romeinen in Katwijk' zijn ideeën geopperd voor de ontwikkeling van dat voormalige tuindersgebied.

Reservelijst

De gemeenteraad besloot echter enkele jaren geleden al om de ontwikkeling van dat open gebied tussen de bebouwing van het Katwijkse Rijndorp en Rijnburg vooralsnog op de 'reservelijst' te plaatsten en daar geen financiële middelen voor vrij te maken.

'Dit betekent dat de ontwikkeling van dit gebied volledig aan het particulier initiatief is overgelaten', schrijft het college aan Van Helden.

Die Kwakelwei is eigendom van het Hoogheemraadschap van Rijnland en die wil het verkopen.

Central Park

Het college laat weten op de hoogte te zijn van het particuliere initiatief van de Rijnsburgers Dik de Mooij en Ben Rijnten, die er graag een stadspark zien komen. Die pleiten ervoor om de Kwakelwei te verbinden met het Heerenschoolbos achter de Wilbert, waardoor een centraal gelegen park langs het Additioneel Kanaal ontstaat.

'Een prachtig groen hart voor heel Katwijk', aldus de initiatiefnemers. De Rijnsburgers maken zich zorgen over de verstedelijking van Katwijk. Het RijnPark zou een 'Central Park' voor heel Katwijk kunnen zijn.

Het college zegt 'altijd bereid' te zijn om met de initiatiefnemers in gesprek te gaan. Niet om ze in hun streven te ondersteunen, wel om 'de grenzen van de mogelijkheden' aan te geven.

Het college schrijft dat er diverse 'stakeholders' belangen hebben om delen van dat hele gebied (het Eiland) te ontwikkelen. De gemeente is met hen in gesprek om 'alle afzonderlijke particuliere initiatieven met elkaar in verbinding te brengen om zodoende tot een goede ruimtelijke invulling van het gehele Eiland te kunnen komen'.

Het Heerenschoolbos in dat gebied is trouwens een gemeentelijk monument. Daar is ook de landgoedbiotoop van de provincie Zuid-Holland van kracht, een planologische beschermingszone. Bij eventuele (her)ontwikkeling moet worden aangeven hoe de aanwezige cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden beschermd worden.

Uit Masterplan 'Romeinen in Katwijk':

'Centraal tussen Katwijk aan Zee, Katwijk aan de Rijn, Valkenburg en Rijnsburg ligt het Romeinse park Kwakelwei. Dit park geeft een beeld van het Romeinse deltalandschap en van de architectuur van de Romeinen en de inheemse bevolking. Samen met de Katwijkers wordt bepaald welke functies er een plaats krijgen, zoals moestuinen, scouting en moerasdoolhof.'