Hooikoorts

Komend weekend is er mooi weer voorspeld, zelfs tot 20 graden Dat betekend dat mensen die daarvoor gevoelig zijn weer last kunnen krijgen van hooikoorts.

In april en mei zijn het vooral de Berkenpollen, maar ook de wilgen- en populierenpollen die door de lucht zweven. Geïrriteerde en tranende ogen, verstopte neus en veel niezen, hoesten en zelfs hoofdpijn en concentratiestoornissen. Hooikoorts komt veel voor in Nederland. Naar schatting heeft 10 tot 30% van de mensen in Nederland last van hooikoorts. Wist u dat kinderen die in april en mei worden geboren ook een grotere kans op hooikoorts hebben? Men vermoedt dat kinderen die grootgebracht worden met borstvoeding een kleinere kans op hooikoorts hebben. Om de verschijnselen van hooikoorts tegen te gaan kunt u het volgende doen:

* Let goed op de weersberichten. Op internet en op radio wordt dagelijks de verwachte situatie voor hooikoortspatiënten gemeld.

* Draag een zonnebril als u naar buiten gaat.

* Na een regenbui zijn er weinig pollen in de lucht, maak daar gebruik van.

* Gebruik eventueel een tabletje tegen de hooikoorts, die zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Een neusspray tegen hooikoorts kan goed helpen.

* Op het platteland en rond snelwegen zijn er vaak veel pollen in de lucht, aan zee is dit juist minder.

Er zijn tegenwoordig ook medicijnkuren die u kunt gebruiken om in een periode van 1 tot 3 jaar van de hooikoorts af te komen. Het vereist wel dat u deze kuren al buiten het seizoen gaat gebruiken. In veel gevallen verdwijnt hooikoorts vanzelf, dat kan wel tot 10 jaren duren voordat dit gebeurt. Wilt u meer informatie over hooikoorts of andere allergische aandoeningen? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.