De Echte

Wie wil de gastgemeente worden van de intocht van Sinterklaas? Je zou van verbazing toch van je stoel rollen. Dat wil toch bijna elke plaats? Hoeveel plaatsen zijn er niet die staan te trappelen om dit grote feest binnen te halen? Landelijke bekendheid, aandacht en dan nog de hele intocht.
Voordat u nou denkt, dat ik een sollicitatie uitdoe voor het inhalen van de landelijke Sinterklaas. Totaal niet. Bij ons komt de enige, echte Sinterklaas, dus elke ander zou surrogaat zijn en daar zitten we niet om te springen. Sint is blij met Rijnsburg en Rijnsburg met de Sint.
Alhoewel, als je je inschrijft voor die intocht krijg je er wel alles bij. Bijvoorbeeld de kledingcode van Sinterklaas. Namelijk de rode mantel is goed, maar geen kruis op de mijter, want dan zijn er allerlei mensen die zich niet meer zo vrij voelen doordat ze een richting opgedrongen worden. En Zwarte Piet, oh nee sorry, Piet mag geen roe bij zich hebben, dat is psychologisch niet verantwoord. Dat is slecht voor de geestelijke gezondheid. Geen zak want dat kan angstpsychoses veroorzaken en zeker geen snoep, dat is slecht voor de tanden en gezondheid. Piet mag het boek dragen van de Sint met alleen maar positieve opmerkingen, maar ja helaas is er maar één boek. En dan mag hij wel buitelingen maken, de kinderen een handje geven en wel wat domme of grappige dingen doen. Echter, hij of zij dient blank te zijn, gestippeld of gestreept. Regenboog strepen mag en zwart/wit ook. Dan mag Sint wel per boot binnenvaren, maar liefst op een hybrideboot en zich op de wal vervoeren per schimmel.
Wat je er ook bijkrijgt zijn de televisie uitzendingen. Maar dan moet je wel een burgemeester hebben die uitermate onwetend is en kinderachtige vragen kan stellen aan Dieuwertje. Op de dag van aankomst op dit gezellige kinderfeest wordt het erg druk met speciale gasten. Er komen extra bussen met demonstranten, die tegen dit kinderfeest demonstreren en dan komen er nog meer bussen en auto's van mensen die de weg afzetten om ze niet te laten demonstreren en komen er nog meer auto's en bussen met ordebewaarders, die dat weer in goede banen gaan leiden. En dan zien we op de landelijke televisie, ene barre ellende. Waarbij je voordat je het weet een rechtszaak aan je broek hebt en de intocht van Sint een bijkomstigheid is naast het grote nieuws. Anders dan een feestelijke middag met blijde, zingende kindertjes, die uitkijken naar het feest van het jaar.
Ik kan me voorstellen dat gemeentes die landelijke intocht niet meer willen. Met een 'fake-sint en fake demonstranten'. Hoe kan het zijn dat mensen, die hier jaren geleden nog niet eens over nadachten, nu op de barricaden staan en er zelfs een slavernijverleden bij bedenken. Hoe kan het dat iets waar zo naar uitgekeken wordt niet meer deugt, terwijl er zoveel andere echt serieuze onderwerpen zijn. Ik vind het sneu voor al die kinderen en plaatsen waarvoor dit kinderfeest nooit meer hetzelfde zal zijn. Wat ben ik blij dat wij kunnen genieten van de 'echte Sint'.