Elf raadsleden namen afscheid van de gemeenteraad Katwijk. | Foto: MR.
Elf raadsleden namen afscheid van de gemeenteraad Katwijk. | Foto: MR. Foto: MR

Afscheid raad met twee koninklijke onderscheidingen

Lintje n De sfeer was ontspannen toen de gemeenteraad vorige week dinsdagavond afscheid nam van maar liefst elf raadsleden.

Nu de verkiezingsstrijd achter de rug is en de kaarten opnieuw zijn geschud, betekent dit voor sommigen het einde van hun werk als raadslid. Voor sommigen was dat voor enkele jaren en voor anderen wel twintig jaar. Voor enkelen een gepland en weloverwogen vertrek, anderen zouden liever nog vier jaar doorgaan.

Bij dit afscheid werden Jonathan Weegink (CDA) en Claudia Noort-Verhoef (ChristenUnie) benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau, waarbij burgemeester Visser hen de koninklijke onderscheiding opspeldde.

Ook werd afscheid genomen van Jeroen Ravensbergen (CDA), Jaap Oudes (ChristenUnie), Janneke van Kruistum (CDA), Gerard van Delft (SGP), Nico van der Meij (SGP), Aad Oosterlee (Hart voor Katwijk), Annemarie van der Plas (Kies Katwijk), Gerard Bol (De Lokalen), Marcel van Tol (De Lokalen).


Beeldenstorm raast door het Dorpshuis

Lezing n In het dorpshuis in Valkenburg vindt op dinsdag 24 april vanaf 20.00 uur de Algemene Leden Vergadering van Oud Valkenburg plaats. Na het officiƫle gedeelte verzorg historicus Sander Wassing een presentatie over de Beeldenstorm in en rond Valkenburg.

'Valkenburg, de beeldenstorm en Alva's Raad van beroerten. Een dorp in het oog van de (Beelden)storm?' Freelance historicus en conservator bij Stichting Historisch Museum Hazerswoude Sander Wassing neemt de bezoekers in zijn presentatie mee naar Valkenburg in de jaren 1566-1568. Het zijn enkele van de roerigste jaren uit onze vaderlandse geschiedenis, het begin van de Opstand die uitmondde in een Tachtigjarige Oorlog.

In augustus 1566 bereikten religieuze, sociale en economische spanningen rond Leiden het kookpunt. Er werden hagenpreken gehouden bij Voorschoten, bij de abdij van Rijnsburg en in de Voscuyl bij Oegstgeest. Op zondag 25 augustus wist de magistraat van Leiden nog enkele beeldenbrekers uit de Sint-Pieterskerk te verwijderen. De volgende dag was er geen houden meer aan: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Sint-Pancratiuskerk en het kapittelhuis werden gelijktijdig aangevallen.

Op het Waardeiland werd het klooster van de minderbroeders bestormd. Geestelijken van het Margarethaconvent probeerden de beeldenbrekers te paaien met drank en voedsel. Dit pakte niet goed uit, blijkt uit het vonnis van een later veroordeelde beeldenstormer, die 'een kruik aan stukken gesmakt had omdat het bier hem niet smaakte en hij beter gedronken had.' De reactie van koning Filips II bleef niet uit. Een jaar later stuurde hij de hertog van Alva met een leger om orde op zaken te stellen. In Brussel stelde Alva de Raad van Beroerten in als speciale rechtbank om beeldenstormers op te sporen en te straffen. Ook in Valkenburg verrichtte deze 'Bloedraad' onderzoek. Had Jan Claeszoon Cleij het Heilig Kruis in de kerk van Valkenburg in 1566 willen vernielen? Was de parochiekerk van Valkenburg intact gebleven?

Historicus de heer Wassing gaat 24 april a.s. in op deze en andere vragen.