Dirk van Delft benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Onderscheiding n In het kader van zijn maatschappelijke en wetenschappelijke verdiensten heeft Dirk van Delft, directeur Rijksmuseum Boerhaave, een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen.

Burgemeester van Leiden, de heer Henri Lenferink, reikte hem de versierselen behorend bij de Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit tijdens zijn afscheidsreceptie welke vorige week donderdag plaatsvond.

Dirk van Delft leverde in de twaalf jaar van zijn directoraat een cruciale bijdrage aan de groei en het voortbestaan van het Rijksmuseum Boerhaave. Hij toonde zich hierbij een groot pleitbezorger van wetenschapscommunicatie voor een breed publiek. Tevens vervulde Dirk van Delft geruime tijd vele maatschappelijke en culturele functies, zoals in het Leids Ondernemersfonds, en heeft hij zich verdienstelijk gemaakt in bestuursfuncties, waaronder de Nederlandse Unesco Commissie. Sinds 2015 is hij erelid van SciCom NL, de landelijke vereniging voor wetenschapscommunicatie.

Burgemeester Lenferink gaf in zijn toespraak aan dat Rijksmuseum Boerhaave dankzij Dirk van Delft een onmisbaar onderdeel van de stad Leiden is. Bij talloze gelegenheden in de stad was en is Dirk aanwezig en hij dacht mee hoe wij zijn museum en activiteiten in de stad konden verbinden. Rijksmuseum Boerhaave was vanaf het begin een van de meest enthousiaste deelnemers aan de Museumnacht, in Leiden georganiseerd door studenten.

Dirk van Delft begon zijn loopbaan in 1975 als docent natuurkunde en schooldecaan aan College Leeuwenhorst (thans Teylingen College) in Noordwijkerhout. Vanaf 1992 vervulde hij een functie als redacteur en chef wetenschappen bij NRC Handelsblad. In 2006 volgde zijn benoeming tot directeur van Rijksmuseum Boerhaave; sinds 2008 is hij tevens bijzonder hoogleraar Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. In die rol begeleidt hij promovendi en geeft hij colleges. Als directeur van Rijksmuseum Boerhaave organiseerde Dirk van Delft vele congressen, symposia, en lezingen.