Schrijfavond voor Amnesty International

Mensenrechten n Vrijdagavond 6 april wordt van 19 tot 20 uur aan de leestafel van "De Burgt" een schrijfavond gehouden van Amnesty International. Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. De brieven gaan deze keer naar Wit-Rusland, China en Indonesië.

In Wit-Rusland kregen Viachaslau Sukharko en Aliaksandr Zhylnikau op 20 januari 2018 de doodstraf opgelegd. Ze kregen eerder in maart 2017 levenslang voor moord, maar de openbaar aanklager ging in hoger beroep. Ze zijn nu in afwachting van hun executie. Wit-Rusland past als enige land in Europa en Centraal-Azië de doodstraf nog toe. Executies worden uitgevoerd in het geheim. De familie kan geen afscheid nemen en wordt zelfs niet verteld waar de lichamen zijn begraven. Amnesty is overal en altijd tegen de doodstraf. Het is een schending van het recht op leven zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Bovendien is het een vorm van marteling.

In China kreeg activist Xu Youchen in 2015 de doodstraf opgelegd. Een rechter verwierp in december zijn hoger beroep en hij kan nu elk moment worden geëxecuteerd. Youchen bekende dat hij een mes had gekocht om uit wraak een politieagent neer te steken. Naar zijn zeggen bekende hij nadat hij was geslagen en drugs kreeg toegediend. De rechter gebruikte zijn gedwongen verklaring om hem ter dood te veroordelen. Activisten Xu Youchen en zijn vrouw Zhang Xiaoyu zijn vaker onterecht opgepakt en vastgezet in 'niet geregistreerde' gevangenissen en heropvoedingskampen.

In Indonesië kreeg milieuactivist Heri Budiawan op 24 januari 2018 tien maanden cel voor 'misdaden tegen de staatsveiligheid'. Hij zou een communist zijn. De autoriteiten gebruiken anti-communismewetgeving en anticommunistische sentimenten om vreedzame protesten in te perken. April vorig jaar leidde Heri Budiawan, een vreedzaam protest tegen de komst van een goudmijn in Oost-Java. Volgens de autoriteiten zouden sommige demonstranten banners hebben gedragen met daarop een hamer en sikkel. Budiawan werd enkele maanden later opgepakt. De openbaar aanklager eiste zeven jaar tegen hem.

Aan veel acties kan ook op een gemakkelijke manier via internet(www.amnesty.nl) worden deelgenomen. Veel mensen in Rijnsburg maken het zich gemakkelijk door een schrijfabonnement af te sluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (4020815). Via dit adres en telefoonnummer kunt u zich ook opgeven als volgend jaar wilt meewerken aan de huis-aan-huis collecte.