Lokale aandacht

De verkiezingen zijn achter de rug. Het volk heeft gesproken. En met een hogere opkomst dan vier jaar geleden, heeft 62 procent van de stemgerechtigde aangegeven, dat het verandering wil. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Deze week is een deskundige aangewezen om gesprekken te voeren met de lokale partijen om te komen tot een nieuwe coalitie.

Op basis van de verkiezingsuitslag zou een coalitie met twee confessionele en twee niet-confessionele partijen het meest voor de hand liggen. Dat betekent, dat of SGP of ChristenUnie (CU) uit het college verdwijnt. Het CDA blijft als grootste partij uiteraard in het college. Maar hoe worden de overige coalitiepartners gezocht? Als je alleen op het aantal stemmen af zou gaan, krijg je een combinatie van CDA, CU, GemeenteBelangen (GB) en Hart Voor Katwijk (HVK). Hou je echter rekening met verlies of winst van het aantal stemmen, dan ligt een coalitie van CDA, SGP, VVD en DURF voor de hand. CDA als grootste partij, de SGP omdat die vorige week woensdag minder stemmen verloor dan de CU, VVD omdat die partij meer nieuwe stemmen kreeg dan HVK en DURF omdat die als nieuwkomer maar liefst 2.902 stemmen heeft gekregen. Alleen heeft deze partij nog geen ervaring in de politieke arena. Moet je dat willen? Naast de overeenkomsten en het verschil in standpunten op bepaalde dossiers, is het ook belangrijk dat het nieuwe college van B&W met elkaar door één deur kan. Zo zal de nieuwe bibliotheek met muziekschool in de Noordzeepassage ongetwijfeld een hot gesprekspunt zijn. Alsook het parkeren op zondag. Moet dit nu wel of niet betaald worden op deze dag. Ik wens de betrokken personen die deze klus gaan klaren veel succes met alle afwegingen. Wat mij inziens hierbij voorop moet staan is dat iedereen het beste voor heel Katwijk wil.

Ik wens de komende vier jaar dan ook dat er meer aandacht komt voor de dorpskernen Valkenburg en Rijnsburg. Ik vond het de laatste tijd teveel over Katwijk aan Zee gaan. Wellicht komt dit ook dat de meeste lokale partijen Katwijk in hun naam dragen. Als inwoner van Rijnsburg of Valkenburg stem je toch het liefst op een dorpsgenoot. Op kandidaat dorpsgenoten die beloven dat ze zich de komende jaren in gaan zetten om de ondergrondse vuilcontainers te handhaven. Zodat er geen rolcontainers komen. Daarbij moet er meer aandacht komen hoe, wat en waar men het afval nog beter kan scheiden. Goede voorlichting hierover naar de inwoners blijft van groot belang. De verkeersveiligheid moet ook de nodige aandacht blijven krijgen. Ik begreep dat er inmiddels door politieke partijen al vragen zijn gesteld over de uitrit bij de Van Beuningenstraat, waar helaas afgelopen week een ongeval heeft plaatsgevonden.

Vanavond wordt de nieuwe gemeenteraad van Katwijk geïnstalleerd. Ik wens hen allen veel wijsheid toe in het belang van alle inwoners van de gemeente Katwijk.

Houdoe.