Een bezoek aan het Spinozamuseum is spannend en leerzaam. | Foto: pr.
Een bezoek aan het Spinozamuseum is spannend en leerzaam. | Foto: pr. Foto: pr

Kinderen uit groep 7 vinden Spinoza spannend

n Waarom is Spinoza Nederlands beroemdste filosoof?

Museum n Vorige week zijn twee klassen, 62 leerlingen, van een basisschool op bezoek geweest in het Spinozamuseum in Rijnsburg.

De capaciteit van het Spinozamuseum bij een schoolbezoek ligt op zo'n 30 leerlingen.

Het Spinozamuseum heeft drie kamers beneden en een bovenverdieping, een opdeling van een klas in groepjes is dan nodig. Vaak zijn er naast de onderwijzers ook ouders aanwezig.

De geschiedenis van het huisje is het startpunt. Het huisje staat in de Spinozalaan op de hoek van de Homanstraat.

Vragen

De kelder in de museumkamer wordt door de kinderen veelal als schuilplaats gezien. Dat Spinoza een filosoof is wordt duidelijk bij het zien van de indrukwekkende boekenrij in de Spinozakamer. Een vraag: 'waarom is Spinoza Nederlands beroemdste filosoof en wat staat er allemaal in die boeken?' Tja, groep 7 (leeftijd ca 10 jaar)....Het beste antwoord is vaak een tegenvraag. Je loopt in Den Haag met een bord 'de minister president is dom', mag dat in Nederland? Antwoord is vaak in koor "ja dat mag". Volgende vraag "mag dat in elk land". Wederom in koor "nee". Op de grote poster in de museumzaal staan o.a. de teksten 'Democratie' en 'Vrijheid van meningsuiting'. Dat heeft Spinoza zo'n 350 jaar geleden al gezegd.

Filosoferen

De slijpmachine is altijd een succes. Voor het slijpen van lenzen heb je wiskundige kennis nodig. Spinoza had deze kennis. Veel van de 160 boeken uit de bibliotheek gaan over wetenschap. Op de zolder zien ze een groot portret. Dat is Spinoza toch niet? Klopt, dat is Einstein, hij kwam 100 jaar geleden het museum bezoeken. Kijk hier zie je zijn handtekening. A. Einstein, november 1920, woonplaats Berlijn. 'Dat is 98 jaar geleden', merken de leerlingen op! Tenslotte de video van het TV programma Klokhuis waar kinderen aan het filosoferen zijn.

Na een uur is het bezoek afgelopen. Kinderen blij, onderwijzers blij, ouders blij en de vrijwilligers blij. Daar gaat het om, toch. Zingend gaan ze naar huis: "dag allemaal, fijn dat je er bent....''