Definitieve uitslag van de Gemeenteraadsverkiezing is conform deze afbeelding. | Foto: pr.
Definitieve uitslag van de Gemeenteraadsverkiezing is conform deze afbeelding. | Foto: pr. Foto: pr

Nieuwe gemeenteraad vanavond geïnstalleerd

n Huug van Duijn aangewezen als informateur

Vrijdagmorgen n 23 maart jl. is de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 in de gemeente vastgesteld.

Deze uitslag is gebaseerd op de tellingen bij de 34 stembureaus in de gemeente. Het opkomstpercentage was 62,01% in de gemeente. Dit is hoger dan in 2014. Toen was het opkomstpercentage 56,49%.

Informateur

De fractievoorzitters hebben maandagavond jl. de heer H.J. van Duijn gevraagd om te onderzoeken hoe in Katwijk een nieuwe stabiele coalitie kan worden gevormd, die recht doet aan de uitslag van de verkiezing. Zij hebben hem gevraagd om een schriftelijke rapportage, inclusief een voorstel tot coalitievorming, zo spoedig mogelijk aan te bieden aan de raad. Huug van Duijn was fractievoorzitter van het CDA in de jaren 2006 tot en met 2008 en was daarvoor drie perioden lid van de raad van de voormalige gemeente Katwijk. Hij is huisarts in Katwijk aan den Rijn.

De fractievoorzitters willen laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te komen tot de vorming van een stabiele coalitie van partijen, die recht doet aan de verkiezingsuitslag. De coalitie dient gestoeld te zijn op een gedeelde visie van ten minste de partijen die ervan deel uitmaken ten aanzien van het beleid van de gemeente in de komende jaren. Het te vormen college werkt aan verbinding en vertrouwen: binnen het college en met de raad, maar ook met de samenleving.

Deskundig

Daarvoor gaat de informateur onderzoeken:

1. Wat is de visie van elk van de partijen op het beleid van de gemeente in de komende vier jaren?

2. Welke onderwerpen dienen een plek te krijgen in het coalitieakkoord en wat zijn de standpunten van de verschillende partijen omtrent die onderwerpen?

3. Welke ideeën bestaan er ten aanzien van de te vormen coalitie, zowel ten aanzien van de mogelijke samenwerking als ten aanzien van de randvoorwaarden?

4. Hebben de partijen die bereid zijn toe te treden tot een coalitie een capabele wethouder beschikbaar?

De fractievoorzitters hebben het vertrouwen dat de informateur zijn onderzoek deskundig en onafhankelijk zal uitvoeren.

Dinsdagavond jl. is afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden. Vanavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Elders in deze krant ziet u wie de nieuwe gemeenteraadsleden zijn. Meer informatie over uitslagen per stembureau is te lezen op www.katwijk.nl.


Commissaris van de Koning opent vernieuwd mausoleum

n Historie en toekomst komen samen

Officieel n Commissaris van de Koning in Zuid-Holland drs. Jaap Smit heropent op woensdag 4 april het Mausoleum, de gedenksteen van de Graven en Gravinnen van het Hollandse Huis en het bijbehorende gebied, aan het Koomansplein in Rijnsburg. De bijeenkomst begint om 15.30 uur in de Burgt.

In 1975 werd het mausoleum onthuld door Koningin Juliana in het bijzijn van lokaal historicus Simon Leenheer. De skeletten die in 1954 werden opgegraven in en nabij de Laurentiuskerk, door Dr. Dijkstra, werden onderzocht en hierin bijgezet. De skeletten werden toegedacht aan de Graven en Gravinnen van het Hollandse Huis, waaronder de stichtster van de Abdij, Petronella van Saksen. Door de jaren heen verpauperde het mausoleum en werd er weinig aandacht meer aan het gebied besteed. Na vele jaren van doordringend aandacht vragen door het Genootschap Oud Rijnsburg voor deze historische plek werd in 2015 gehoor gegeven aan deze roep.

Het Genootschap Oud Rijnsburg is blij met de restauratie. Vooral de gedenksteen, het uiteindelijke graf was te makkelijk bereikbaar. Deze werd regelmatig respectloos toegeëigend door mensen die er niet hoorden. Grote wens van het Genootschap was een sierhek rond het mausoleum en het duidelijk aangeven van hoe belangrijk deze plaats is voor de lokale en zelfs nationale historie. Wethouder Jacco Knape vormde een werkgroep om de restauratie aan te pakken en in het kader van het kenmerkend kunstwerk werd een plan gemaakt voor het historische gebied tussen de Laurentiuskerk en de Burgt.

Karin van Iterson van het Leidse ontwerpbureau Hakijk onderzocht de historie van het gebied en kwam met een prachtig ontwerp.

Open dag

Om dit heugelijke feit ook met de inwoners te vieren en het nieuwe gebied te laten zien, organiseert het Genootschap Oud Rijnsburg zaterdag 7 april een Open dag. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn er rondleidingen in het gebied en is de nieuwe expositie 'Herinneringen aan een jarig dorp' 1000 jaar Rijnsburg te bezoeken. Deze wordt op vrijdagmiddag 17.00 uur door Flip Kromhout geopend in het Museum van het Genootschap Oud Rijnsburg. Ook in de Burgt zal een kleine expositie, foto's van de opgravingen voorafgaande aan de bouw van het mausoleum te zien zijn.