Heerlijk smullen van de Kattuks Trots Taart. | Foto: pr.
Heerlijk smullen van de Kattuks Trots Taart. | Foto: pr. Foto: pr

Kattuks Trots Taart

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Voor Heel Holland Bakt heb ik een Hollandse Koekjes Taart ontworpen. De advocaat en de Katwijksche Knip koekjes kunnen jullie in de winkel kopen.

Ik bedacht deze taart met de gedachte aan mijn lieve opa Klaas (van Berwerden, een top schipper!) en oma Gijsje van der Plas. De Katwijksche Knip verwerkte ik omdat het een Hollands koekje is, die mijn opa wel heel erg lekker vond. Het advocaatje slagroom, omdat mijn oma dat met smaak weg lepelde.

Bodem: Ingrediënten: 250 gr koekjes , 150 gr roomboter.

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine, smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels hieraan toe. Roer het mengsel goed door en schep het in een met bakpapier beklede springvorm. Het kruimel mengsel over de bodem verspreiden en duw licht aan. Zet deze in de koelkast om op te laten stijven.

Vulling: Ingrediënten: 8 blaadjes gelatine, 50 ml water, 250 gr volle melk, 50 gr suiker, ½ vanille stokje (het merg), 25 gr custardpoeder, 1 eidooier, mespuntje zout, 150 gr advocaat, 350 ml slagroom, 30 gr suiker.

Week de gelatine blaadjes 10 minuten in 50 ml water. We beginnen met de banketbakkersroom. Breng 200 gr melk met 25 gr suiker aan de kook, voeg de vanille merg toe. Roer de overige melk, suiker, custardpoeder, eidooier en het zout tot een papje. Giet een beetje hete melk in het papje en roer goed door; dit heet 'familie maken'. Giet dit bij de hete melk en roer goed door. Blijf roeren terwijl je de room zachtjes verhit, tot vla dikte. Laat de room afgedekt afkoelen. Voor de bavaroise: verwarm het water met de gelatine blaadjes tot deze opgelost zijn en laat het afkoelen. Klop de slagroom met de 30 gr suiker stijf, Let op: bewaar 50 gr slagroom om later als toefjes op je taart te spuiten. In een andere kom klop je de room los met een mixer, tot zachte crème. Mix er kort de advocaat en opgeloste gelatine door. Spatel de slagroom er rustig doorheen tot alles een gladde klontvrije massa is. Stort de Bavaroise in de vorm en zet het 2 uur, of een nacht in de koelkast zodat deze goed stevig wordt.

Samenstellen: Koekjes, 1 m lint, 50gr slagroom.

Haal de taart uit de springvorm, en zet koekjes rondom de taart en strik het lint eromheen. Spuit slagroom toefjes op de taart. Laat je me weten of hij gelukt is op Facebook of Instagram?

INE bakt taart op bestelling en verzorgt een HighTea of een Diner. Voor meer informatie zie: www.inepaauw.nl.

Afbeelding